Od pewnego czasu mam bzika na punkcie kształtów ciast, które piekę. Podobnie było ostatnio, gdy zamiast kupnych cukierków na imieniny wolałam poczęstować ciastem. Ostatnio w naszych rozmowach przewija się często słowo "wąż", więc znów formowałam węża, ale tym razem trochę inaczej ułożonego, a niespodzianka w postaci malin pojawiała się dopiero po przekrojeniu ciasta.
Składniki:
Ciasto
500 g mąki pszennej tortowej 50 g masła
15 g drożdży
100 ml mleka
100 ml gorącej wody
120 g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
średnie jajko
małe jajko
Kruszonka
50 g masła
60 g mąki
pół łyżeczki mielonego zielonego kardamonu
3 czubate łyżeczki cukru
Ciasto
500 g mąki pszennej tortowej 50 g masła
15 g drożdży
100 ml mleka
100 ml gorącej wody
120 g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
średnie jajko
małe jajko
Kruszonka
50 g masła
60 g mąki
pół łyżeczki mielonego zielonego kardamonu
3 czubate łyżeczki cukru
- Masło stopić w rondelku.
- Do 100 ml mleka z wrzątkiem dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do namnożenia się drożdży.
- W dużej misce wymieszać mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy i rozbełtane średnie jajko.
- Do mąki z innymi składnikami dodać namnożone drożdże.
- Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając mieszankę mleka z wodą tak, by wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Czasem trzeba tego płynu dolać więcej, czasem mniej. Wszystko zależy od wilgotności mąki i powietrza danego dnia.
- Na koniec dodać stopione i lekko ostudzone masło. Całość dokładnie wyrobić.
- Miskę z ciastem nakryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- W czasie wyrastania ciasta wyrobić kruszonkę ze składników na nią przeznaczoną. Wstawić do lodówki.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wyłożyć na blat roboczy, lekko wyrobić, by je odgazować.
- Ciasto rozwałkować na długi i cienki (ok. 5 mm) placek. Szerokość placka powinna być taka, by moc owinąć nim pojedynczy owoc z małą zakładką. Nie każdy ma długi blat, więc ciasto można podzielić na części i każdą z nich wałkować osobno.
- Wzdłuż jednego z brzegów ciasta ułożyć sznureczek malin. Owinąć je dokładnie ciastem i przełożyć do formy złożeniem do dołu, formując węża ułożonego jak zwielokrotniona litera "S".
- Odstawić na 10 minut, by ciasto zaczęło wyrastać.
- Włączyć piekarnik na 200 stopni, pieczenie góra/dół.
- Ciasto posmarować dwukrotnie rozbełtanym jajkiem, a potem posypać kruszonka.
- Wstawić ciasto do piekarnika. Piec 15 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C, uchylić drzwiczki i je zamknąć i piec jeszcze 15 minut.
- Upieczone ciasto wyłożyć na kratkę do pieczenia, by je ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.