poniedziałek, 31 sierpnia 2020

Tabbouleh

Tabbouleh to tradycyjna sałatka kuchni libańskiej, ale spotkać ją możemy również w kuchni marokańskiej. Zazwyczaj przygotowuje się ją z kaszy bulgur, rzadziej z kuskusu. Przyznaję, że mnie bardziej smakuje z kuskusem, który ma neutralny smak. Ma też niezaprzeczalną zaletę, jaką jest szybkość przygotowania. Wydawać by się mogło, że sałatka jakich wiele - pomidor, ogórek, papryka, cebula, sok z cytryny. W wielu krajach spotykamy takie połączenie. Tabbouleh różni się jednak od sałatki greckiej czy szopskiej bardzo dużą zawartością mięty tak charakterystycznej dla krajów arabskich.





Składniki:
150 ml kuskusu lub ugotowanej kaszy bulgur
wrzątek
duży pomidor
2 ogórki gruntowe
połowa papryki czerwonej
czerwona cebula
pęczek mięty
2 gałązki natki pietruszki
sok z połowy cytryny
4 łyżki oliwy
sól
pieprz

  1. Kuskus lub bulgur przygotować według etykiety na opakowaniu.
  2. Ogórki obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  4. Pomidora i paprykę pokroić w kostkę podobną do ogórkowej.
  5. Do kuskusu lub bulguru dodać warzywa.
  6. Miętę i natkę pietruszki rozdrobnić.
  7. Kaszę z warzywami dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, zieleniną i oliwą.
  8. Doprawić do smaku solą i pieprzem. wymieszać i odstawić na ok. 10 minut, by smaki sałatki się przegryzły.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.