Tabbouleh to tradycyjna sałatka kuchni libańskiej, ale spotkać ją możemy również w kuchni marokańskiej. Zazwyczaj przygotowuje się ją z kaszy bulgur, rzadziej z kuskusu. Przyznaję, że mnie bardziej smakuje z kuskusem, który ma neutralny smak. Ma też niezaprzeczalną zaletę, jaką jest szybkość przygotowania. Wydawać by się mogło, że sałatka jakich wiele - pomidor, ogórek, papryka, cebula, sok z cytryny. W wielu krajach spotykamy takie połączenie. Tabbouleh różni się jednak od sałatki greckiej czy szopskiej bardzo dużą zawartością mięty tak charakterystycznej dla krajów arabskich.
150 ml kuskusu lub ugotowanej kaszy bulgur
wrzątek
duży pomidor
2 ogórki gruntowe
połowa papryki czerwonej
czerwona cebula
pęczek mięty
2 gałązki natki pietruszki
sok z połowy cytryny
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
- Kuskus lub bulgur przygotować według etykiety na opakowaniu.
- Ogórki obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Pomidora i paprykę pokroić w kostkę podobną do ogórkowej.
- Do kuskusu lub bulguru dodać warzywa.
- Miętę i natkę pietruszki rozdrobnić.
- Kaszę z warzywami dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, zieleniną i oliwą.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. wymieszać i odstawić na ok. 10 minut, by smaki sałatki się przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.