Kilka dni niezrywania ogórków w warzywniku i wyrastają naprawdę wielkie okazy. Przyznaję, że dla mnie są zawsze inspiracją do szukania przepisów u innych blogerów lub wymyślania własnych rozwiązań. Ale gdy nie mam na to czasu, a ogórków jest dużo i trzeba szybko je przerobić, wtedy stosuję swój stary i wypróbowany sposób - przygotowuję gotowe ogórki na zupę ogórkową. Jeśli macie podobny kłopot, zapraszam do wypróbowania poniższego, bardzo łatwego i szybkiego przepisu 😀 Zimą wystarczy tylko ugotować wywar z jarzyn i dodać do niego zawartość słoika, i mamy gotową zupę. Inne pomysły na wykorzystanie ogórków, w tym wielkich lub pokrzywionych, można znaleźć w zakładce PRZETWORY (klik! po przepisy na sałatki, ogórki kanapkowe, kiszone czy konserwowe)
Składniki:
1,5 kg wyrośniętych ogórków ze skórką
2 płaskie łyżki soli
kilka ząbków czosnku
- Przygotować słoiki i nakrętki - u mnie to zazwyczaj 4 słoiki po 340 ml.
- Ogórki dobrze umyć i zetrzeć (koniecznie ze skórą) do dużej miski na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
- Do ogórków dodać sól. Dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut.
- Do każdego słoika wrzucić nacięty ząbek czosnku.
- Przełożyć do słoików ogórki. Puszczą dodatkowy sok, więc nie musimy powstałego płynu przelewać do słoików.
- Słoiki szczelnie zakręcić i wynieść do piwnicy lub ustawić na dolnej półce zamykanej szafki kuchennej.
-----
Podobne:
ogórki konserwowe |
Do ogórków potrzebny jest koper atu go brak.
OdpowiedzUsuńOgórki nie potrzebują kopru. Jest on jedynie dodatkiem smakowym i nie wpływa na proces fermentacji. Jeśli ogórki przygotowujemy z myślą o zupie, tym bardziej nie trzeba kopru dodawać, bo potem będziemy ją doprawiać do smaku.
UsuńSkorzystałam z tego przepisu i mam nadzieję na pyszną zupę ogórkową zimą. :)
OdpowiedzUsuńJa nie wytrzymałam i jeden ze słoików poszedł do zupy niedawno. Nie doczekał zimy ;)
Usuń