sobota, 22 lutego 2020

Zabielana zupa ogórkowa

Zdaniem znajomego Hiszpana Polacy mają jakiś rodzaj obsesji na punkcie ogórków, czego nie jest w stanie zrozumieć. Moi znajomi cudzoziemcy uznają ogórki kiszone za coś, czego nie da się jeść 😆. Ja z kolei nie wyobrażam sobie tygodnia bez tego rodzaju ogórków. A zupa na ich bazie należy do moich ulubionych. Po słodkim karnawałowym szaleństwie wydaje się świetnym rozwiązaniem 😉😋




Składniki (na 4 porcje):

2 średnie ziemniaki
duża marchewka
pietruszka
plaster selera
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
ok. 10 cm pora
ok. 150 ml tartych ogórków kiszonych
3 gałązki natki pietruszki
sól
pieprz
łyżka śmietany
olej do smażenia

  1. Warzywa obrać.
  2. Ziemniaki, marchew i seler pokroić w kostkę podobnej wielkości.
  3. W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju.
  4. Na ciepły olej wrzucić warzywa pokrojone w kostkę. Poddusić je nieco.
  5. Do garnka wlać ok. litra wody. Dorzucić przepołowioną pietruszkę, por, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości warzyw.
  6. Gdy warzywa zmiękną, dodać ogórki kiszone i natkę pietruszki. Doprowadzić do wrzenia.
  7. Śmietanę zahartować łyżką zupy. Dokładnie wymieszać i wlać do garnka z zupą. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać 😊



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.