Coxinhas to brazylijskie pierożki (ze względu na panierkę niektórzy nazywają je krokietami) przyrządzanie na bazie bulionu z farszem z kurczaka i serka oraz wyglądem przypominające łezkę lub podudzie (nóżkę) kurczaka. Kształt i wygląd od dawna mnie fascynowały i postanowiłam zrobić u siebie, ale w wydaniu wegetariańskim. Pracy przy nich sporo, jak to przy pierogach, ale klei się zdecydowanie łatwiej i szybciej. Potem zostaje jeszcze panierowanie i smażenie, żeby na koniec dostać stos pysznych i chrupiących coxinhas. Mogą być daniem głównym albo przekąską z okazji Tłustego Czwartku czy ostatków. Bo kto powiedział, że w te dni Polacy mają się objadać słodkościami? 😉
Składniki (na ok. 50 pierożków):
Farsz
200 ml soczewicy wymieszałam czerwoną z zieloną w stosunku 1:1)
300 ml wrzątku
łyżka masła
pół cebuli
pół łyżeczki kozieradki
sól
pieprz
3 gałązki natki pietruszki
3 "trójkąciki" serka topionego
Bulion
3 marchewki
pół pietruszki
ćwiartka selera
mała cebula
pół łyżeczki kozieradki
łyżeczka suszonego lubczyku
suszona papryczka
sól
Ciasto
600 ml bulionu
2 łyżki masła
600 ml mąki pszennej uniwersalnej + mąka do podsypania
2 żółtka
Dodatki
jajko
2 białka
bułka tarta
ok. 700 ml oleju do smażenia
ewentualnie: sos pomidorowy
- Soczewice dobrze wypłukać. Zalać 300 ml wrzątku i gotować do zniknięcia płynu.
- Do gorącej soczewicy dodać masło, kozieradkę, odrobinę soli i pieprz. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia.
- Warzywa na bulion obrać i zalać 800 ml wody. Gotować do miękkości warzyw. Potem warzywa można przeznaczyć na sałatkę jarzynową. Sam bulion dobrze doprawić solą.
- Do 600 ml gotującego się bulionu dodać 600 ml mąki. Podgrzewać, cały czas mieszając. Gdy mąka będzie dokładnie wymieszana, zdjąć z palnika i odstawić do ostudzenia.
- Do farszu dodać drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą czy pieprzem.
- Do ciasta dodać 2 żółtka i dokładnie wyrobić masę na coxinhas, ewentualnie dosypując mąkę.
- Ciasto podzielić na dwie części. Obie rozwałkować na grubość ok. pół centymetra, podsypując obficie mąką. Szklanką wykrawać krążki. Resztki ciasta ponownie wyrabiać, wałkować i wycinać krążki.
- Na środek każdego krążka wykładać ok. połowy łyżeczki farszu i odrobinę serka topionego. Krążki zlepiać, formując je w kształt łzy lub pałki kurczaka. Ponieważ ciasto jest klejące, wygodnie jest zlepiać je wilgotnymi dłońmi.
- Układać pierożki na kuchennej ściereczce.
- W miseczce rozbełtać białka z jajkiem.
- Na talerzyk wysypać bułkę tartą.
- Pierożki zanurzać w jajku i obtaczać w bułce tartej.
- Smażyć na złoty kolor w głębokim, mocno rozgrzanym oleju, często odwracając pierożki.
- Wykładać na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu.
- Podawać z dowolną surówką lub jako przekąskę z dodatkiem sosu pomidorowego.
- Coxinhas można przygotować wcześniej, a przed podaniem trzymać w lekko nagrzanym piekarniku.
Jeśli masz ciekawy przepis z wykorzystaniem nasion roślin strączkowych i chcesz się nim podzielić, dołącz do czwartej edycji mojej akcji kulinarnej. Szczegóły po kliknięciu na poniższy baner.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.