Jeśli po wczorajszym Tłustym Czwartku nie macie jeszcze dość słodyczy, to może skusicie się na rurki z bitą śmietaną? Dla mnie to powrót do dzieciństwa, które niemal co jakiś czas przypomina mi Pani sprzedająca kultowe już rurki w moim mieście. Choć te rurki są o wiele dłuższe i bardziej chrupiące, to nie ma to jak swoje, własnoręcznie zrobione 😋, bo zabawy przy nich sporo 😀
Składniki (na ok. 35 małych rurek):
Ciasto
500 g mąki pszennej uniwersalnej + mąka do posypania blatu
200 g zimnego masła
szczypta soli
8 g cukru z wanilią
łyżka cukru
180 g gęstej śmietany 22%
2 łyżki wody
Krem
duży kubek (400 ml) śmietany 30%
3-4 łyżki cukru pudru
- Składniki na ciasto wyrobić na gładką masę. Przykryć folią spożywczą i odstawić na przynajmniej godzinę do lodówki.
- Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować cienko na blacie podsypanym mąką na prostokąt o szerokości ok. 30 cm.
- Ciasto pokroić na paski ok. 3 cm szerokości.
- Paski ciasta nawijać na metalowe foremki do rurek, rozpoczynając od cieńszej części.
- Rurki piec ok. 20 minut (tak długo piekłam pierwszą partię, następne po 15 minut) w temperaturze 220 stopni C.
- Delikatnie zdejmować rurki z foremek (robiłam to pęsetą) i nawijać kolejne paski. Upieczone rurki odłożyć do ostygnięcia.
- Zimną śmietanę zmiksować na puszystą masę w schłodzonym szklanym lub metalowym naczyniu. Do śmietany dodać do cukier puder i znowu zmiksować.
- Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i napełniać nią rurki.
- Można posypać cukrem pudrem.
Bardzo lubię słodkości, ale akurat wszelakie kremy to nie moja bajka. Za to mąż byłby zachwycony! ;-)
OdpowiedzUsuńKiedyś też nie lubiłam kremów :) Rurki robiłam z moim małym Gościem, który zabrał większość ze sobą :)
Usuń