poniedziałek, 17 lutego 2020

Krem z ziemniaków

Krem z ziemniaków to bodaj najłatwiejsza spośród różnych zup - kremów. Zawiera mało składników, jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a zimową porą dobrze rozgrzewa i wyśmienicie smakuje. Jest sycąca mimo braku klusek czy dodatków pochodzenia zwierzęcego.




Składniki (na 4 porcje):

0,5 kg ziemniaków
pół łyżeczki kozieradki
sól
pieprz
olej do smażenia
wrzątek
czarnuszka

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dobrze wypłukać.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzać ok. 2 łyżek oleju. Wrzucić do garnka ziemniaki i kozieradkę. Obsmażyć je lekko, ale uważać, by nie zmieniły koloru. 
  3. Ziemniaki zalać wodą (powinno być jej ok. 1 cm powyżej ziemniaków). Zagotować, posolić, zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości. Potem zestawić z palnika i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  4. Ziemniaki zmiksować na gładką masę.
  5. Krem rozrzedzić wrzątkiem (u mnie prawie litr), doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Podawać gorący posypany np. czarnuszką i chili.




-----
Podobne:

2 komentarze:

  1. Ziemniaki lubię w każdej postaci, a ten przepis brzmi smakowicie, jeszcze podany w tak pieknej misce musi być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.