Krem z ziemniaków to bodaj najłatwiejsza spośród różnych zup - kremów. Zawiera mało składników, jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a zimową porą dobrze rozgrzewa i wyśmienicie smakuje. Jest sycąca mimo braku klusek czy dodatków pochodzenia zwierzęcego.
Składniki (na 4 porcje):
0,5 kg ziemniaków
pół łyżeczki kozieradki
sól
pieprz
olej do smażenia
wrzątek
czarnuszka
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dobrze wypłukać.
- W garnku o grubym dnie rozgrzać ok. 2 łyżek oleju. Wrzucić do garnka ziemniaki i kozieradkę. Obsmażyć je lekko, ale uważać, by nie zmieniły koloru.
- Ziemniaki zalać wodą (powinno być jej ok. 1 cm powyżej ziemniaków). Zagotować, posolić, zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości. Potem zestawić z palnika i odstawić do lekkiego ostudzenia.
- Ziemniaki zmiksować na gładką masę.
- Krem rozrzedzić wrzątkiem (u mnie prawie litr), doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać gorący posypany np. czarnuszką i chili.
-----
Podobne:
Ziemniaki lubię w każdej postaci, a ten przepis brzmi smakowicie, jeszcze podany w tak pieknej misce musi być pyszny! :)
OdpowiedzUsuńTo kubek, który przywiozłam sobie ze Lwowa :)
Usuń