Risotto to danie jednogarnkowe z odmian ryżu zawierających sporą ilość skrobi, dzięki której danie jest aksamitne. Jego smak zależy od dodatków oraz smaku wywaru. Robi się je zwykle w ok. 20 minut, dodając niewiele składników, jak to bywa w kuchni włoskiej. U mnie tym razem danie było bez wina, ale jeśli macie taką ochotę i danie przygotowujecie dla dorosłych, dolejcie ok. 100 ml, zanim wlejecie wywar.
ok. 1,5 litra gorącego wywaru warzywnego
cebula
duża marchewka
150 g mrożonego groszku
3 garści ryżu typu arborio
80 g twardego sera długo dojrzewającego
łyżka zimnego masła
pół łyżeczki mielonego kminku
pół łyżeczki mielonej kozieradki
pieprz
sól
2 łyżki oleju do smażenia
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę zeszklić w dużej patelni na rozgrzanym oleju.
- Do cebuli dodać ryż. Podgrzewać, aż ryż całkowicie wchłonie tłuszcz. Mieszać od czasu do czasu
- Marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
- Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Gdy ryż wchłonie tłuszcz, dolać do niego 2 łyżki wazowe wywaru. Zamieszać.
- Dolewać wywar za każdym razem, gdy płynu zabraknie na patelni.
- Po trzecim dolaniu dodać marchewkę i groszek oraz kminek i kozieradkę.
- Gdy ryż przestanie chrzęścić w zębach dodać do niego łyżkę startego sera i masło. Wymieszać.
- Podawać danie gorące posypane startym serem.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.