Tak mnie naszło na kolorowe jedzenie, że postanowiłam wykorzystać zapas marchewki i usmażyć placki z tym warzywem w roli głównej. Do tego kilka aromatycznych składników i trochę ulubionego twardego sera dojrzewającego. A za jakiś czas na talerzu pojawiło się smakowite i kolorowe danie, cieszące nie tylko podniebienie i kubki smakowe, ale i oczy 😋😍
Składniki (na 6 placków):
3 duże marchewki
2 jajka
łyżeczka soli
dymka
łyżka tartego, twardego sera dojrzewającego (np. rubinu, bursztynu, parmezanu itp.)
łyżeczka suszonego lubczyku
pół łyżeczki kozieradki
łyżka mąki z ciecierzycy (może być dowolna, byle nie ziemniaczana czy z tapioki)
olej do smażenia
- Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Marchew zasypać solą. Wymieszać i odstawić na ok. godzinę.
- Dymkę drobno pokroić, dodać do marchwi.
- Do warzyw dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
- Placki formować w rękach i smażyć na rozgrzanym oleju na palniku o niezbyt dużej mocy, by placki usmażyły się w środku.
- Usmażone placki wykładać na ręcznik papierowy.
- Podawać z ziemniakami i koperkiem oraz surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.