Od dawna myślałam o upieczeniu domowych precli. Nigdy tego nie robiłam, choć za preclami przepadam (szczególnie bawarskimi). Z przyjemnością zatem dołączyłam do grupy wypiekającej wspólnie raz w miesiącu w piekarni Amber, która na kwiecień zaproponowała pieczenie precli właśnie.
Składniki (na 8 precli):
oryginalny przepis Salt&Baker.
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2,25 łyżeczki drożdży instant
2,5 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka soli
1 łyżka niesolonego, miękkiego masła
łyżka oleju o uniwersalnym zapachu
sól gruboziarnista
1 1/2 szklanki wody
3 łyżki sody oczyszczonej
- W misce wymieszaj ciepłą wodę, cukier i drożdże. Pozostaw tę mieszaninę na 5 minut.
- Po 5 minutach dodaj 1 szklankę mąki, sól i masło. Mieszaj do połączenia składników.
- Dodaj pozostałą mąkę. Wyrabiaj ciasto przez 5-6 minut na niskiej i średniej prędkości. Ciasto będzie miękkie i gładkie.
- Lekko posmaruj olejem dużą miskę, włóż ciasto do miski (odwróć , aby wierzch był lekko pokryty olejem), a następnie przykryj miskę wilgotną ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto jest prawie gotowe, zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, zestaw wodę z ognia. Dodaj sodę oczyszczoną i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Przenieś mieszaninę wody i sody do płaskiego naczynia (bez ewentualnego osadu!). Odstaw mieszaninę na bok do ostygnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 240 st C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
- Przenieś ciasto na precle na czystą powierzchnię roboczą.
- Podziel ciasto na 8 równych kawałków. Uformuj je w kule dłońmi posmarowanymi olejem.
- Każdy kawałek zwałkuj na wałki o długości 28 cm. Uformuj wałki w kształt precla (zdjęcie obok).
- Umieść 2-3 precle w kąpieli z sodą. Polej łyżkę mieszanki na każdy precel. Pozostaw precle w kąpieli na 2 minuty. Po 2 minutach przenieś precle do przygotowanej blachy do pieczenia.
- Zanurzaj po kolei wszystkie precle w wodzie z sodą. Posyp je gruboziarnistą solą.
- Pozostaw precle na blasze do pieczenia przez 10 minut.
- Piecz przez 8-9 minut lub do złotego koloru.
- Wyjmij z piekarnika i ewentualnie posmaruj każdy stopionym masłem.
Precle na pewno będę piec wielokrotnie, bo się okazują łatwym i przyjemnym wypiekiem, więc uwagi na przyszłość:
- zmniejszyć odrobinę ilość wody do ciasta
- zdecydowanie zmniejszyć ilość sody, bo taka ilość nie rozpuszcza się w 1,5 szkl. wody (rozpuszczalność sody 100 g na 1 litr wody)
- pozbyć się ewentualnego osadu z sody, by surowe precle jej nie wchłaniały (są wtedy niesmaczne)
- sól do posypania jest zbyteczna
Precle wspólnie wypiekali autorzy blogów:
Akacjowy blog
Gotuj zdrowo kolorowo
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
Wspólne pieczenie jest super. Twoje precle są idealne.
OdpowiedzUsuńDo następnej Piekarni.
Dziekuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńDla mnie nie ma minusów tego przepisu. Moje precle upiekły się zgodnie z nim wyjątkowo pysznie.
Sól moim zdaniem bardzo urozmaica smak. Wykorzystałąm też inne dodatki.
Pozdrawiam!
De gustibus non est disputandum.
UsuńJednakowoż w przepisie jest zdecydowanie za dużo sody, która negatywnie wpływa nie tylko na smak, ale również na samo ciasto po upieczeniu, bo soda chłonie wilgoć, a że jest jej zbyt dużo, to precle po 10 minutach są mokre od spodu. Żałuję, że zaufałam przepisowi i nie wykorzystałam swojej wiedzy na temat rozpuszczalności sody (w proponowanej ilości wody taka ilość sody po prostu się nie rozpuści). Precle zjadłam, ale w czwartek piekę ponownie ze wskazówkami, o których napisałam, by cieszyć się lepszym smakiem :)
Precle jak z obrazka, milo było piec razem
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają Twoje precle i jestem pewien, że czwartkowe też będą smaczne. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńdziękuję Guciu za miłe słowa i wspólne wypiekanie :)
UsuńWyglądają świetnie. Jestem ciekawa jak wyjdą po wprowadzonych zmianach. koniecznie napisz o tym. Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńMoje precle według tego przepisu wyszły bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńKonsystencja ciasta była idealna, nie zauważyłam też, żeby precle były mokre od spodu.
Dziękuję za wspólne pieczenie. :)
Piekłam je w sobotę przy wilgotności powietrza 65%. Może u Ciebie była mniejsza i dlatego nie zauważyłaś efektu higroskopijności sody.
UsuńPysznie nam się wypiekły się te precle :-) Dziękuje za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne są, to prawda :)
UsuńCudne Twoje precle, ja nie miałam problemów z rozpuszczeniem sody i na moje to nie wpłynęło. Do następnego wypiekania.
OdpowiedzUsuńTwoje bardzo ładnie upieczone.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem tych czwartkowych, ale sól u mnie obowiązkowa jednak :)
Pozdrawiam
Jak oczy cieszą. Cudowne. I ja do bawarskich mam słabość☺️
OdpowiedzUsuń