sobota, 18 kwietnia 2020

Moskole z sosem pieczarkowym

Moskole to podhalańskie placki z gotowanych ziemniaków. Czytałam o nich wielokrotnie w różnych polskich powieściach obyczajowych. Od lat miałam na nie ochotę i jesienią zrobiłam je po raz pierwszy. A potem przepadłam, bo opychałam się nimi często. Dziś nadszedł czas na publikację przepisu, który w obecnej sytuacji dla niektórych może się okazać pomocny. Tradycyjnie placki smażyło się na rozgrzanej blasze kuchennej, ale mnie bardziej smakują te usmażone na patelni z odrobiną oleju, który jest nośnikiem smaku. Tradycyjne są bardziej na tej blasze wysuszane, w związku z tym konieczne wydaje się podanie ich z dodatkiem sosu lub konfitury.




Składniki (na 16 placków):

Placki
1 kg ziemniaków
350-400 ml mąki pszennej
2 jajka
sól
olej do smażenia

Sos
9 pieczarek
cebula
10 igiełek świeżego rozmarynu
pół łyżeczki mielonego kminku
150 ml wrzątku
łyżka masła
młotkowany pieprz
sól
olej


  1. Przygotowanie dania sugeruję rozpocząć od sosu pieczarkowego, by miał czas się przegryźć.
  2. Pieczarki rozdrobnić według uznania.
  3. Podsmażyć je na patelni z dodatkiem łyżki oleju.
  4. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Dodać do pieczarek. Zeszklić.
  5. Do pieczarek z cebulą dodać kminek i rozdrobnione igiełki rozmarynu.
  6. Gdy przyprawy zaczną intensywniej pachnieć, wlać na patelnię wrzątek.
  7. Chwilkę pogotować, by odparować nadmiar wody.
  8. Dodać masło. Doprawić solą i pieprzem.
  9. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  10. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub utłuc.
  11. Do ziemniaków dodać jajko i mąkę. Ilość mąki jest uzależniona od zawartości skrobi w ziemniakach.
  12. Szybko wyrobić ciasto.
  13. Podzielić je na 16 części i każdą uformować w placek grubości ok. 2 cm.
  14. Placki smażyć na palniku o średniej mocy na patelni suchej lub z dodatkiem oleju.
  15. Moskole podawać z podgrzanym sosem pieczarkowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.