sobota, 4 kwietnia 2020

Cebularze na zakwasie

Przyznaję, że trochę znudziło mi się pieczenie zwykłego domowego chleba, co robię w każdy weekend od ponad 10 lat. Zresztą - i tak nie mam zupełnie czasu na robienie kanapek. Dlatego ratunkiem są dla mnie podpłomyki z różnymi dodatkami (np. ze szparagami), a w ostatnim czasie cebularze, do których zrobiłam kolejne udane podejście. Tym razem upiekłam je bez sera, więc z przepisu mogą skorzystać weganie lub osoby na diecie bezlaktozowej. Mimo tego że są na zakwasie, da się je zrobić w kilka godzin. Wystarczy kilka sztuczek, które zdradzam w przepisie niżej.




Składniki (na 8 sztuk):

Ciasto
350 g mąki typu 650
100 g aktywnego zakwasu
8 g soli
120-150 g ciepłej wody (zależy od ilości wody w zakwasie, wilgotności mąki i otoczenia)

Dodatki
2 cebule
płaska łyżeczka suszonego tymianku
sól
2 łyżki oleju do smażenia

  1. Mąkę wymieszać z solą i zakwasem.
  2. Dolać 100 g ciepłej wody i wymieszać wszystko drewnianą łyżką.
  3. Odstawić na kwadrans pod przykrycie do autolizy, żeby białko mąki zaczęło pracować.
  4. Dolać 20 g ciepłej wody i wyrobić ciasto ręcznie. Powinno być gładkie, więc jeśli zachodzi taka potrzeba, trzeba dolać więcej wody.
  5. Odstawić ciasto, by zakwas zaczął pracować. Przykryć je wilgotną ściereczką.
  6. Po godzinie zwilżyć ręce w ciepłej wodzie, kilka razy rozciągnąć i złożyć ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na kolejną godzinę.
  7. Znów zwilżyć ręce w ciepłej wodzie, kilka razy rozciągnąć i złożyć ciasto. Przykryć i odstawić na kolejną godzinę.
  8. Znów zwilżyć ręce w ciepłej wodzie, kilka razy rozciągnąć i złożyć ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut.
  9. Włączyć piekarnik na 240 stopni C, by rozgrzać w nim wilgotny kamień do pieczenia. Jeśli ktoś nie ma kamienia, może rozgrzać dużą blachę piekarnikową, na której trzeba ustawić miseczkę z wrzątkiem.
  10. Po 30 minutach znów zwilżyć ręce w ciepłej wodzie, kilka razy rozciągnąć i złożyć ciasto.
  11. Podzielić ciasto na 8 części. Uformować w kulki.
  12. Przygotować papier do pieczenia.
  13. Na papierze ułożyć rozpłaszczone dłońmi placki z ciasta. Powinny mieć grubość ok. 1,5 - 2 cm. Przykryć placki wilgotną ściereczką.
  14. Obrać cebule i pokroić je w piórka.
  15. Na patelni podgrzać suszony tymianek.
  16. Gdy tymianek zacznie pachnieć, wlać na patelnię 2 łyżki oleju.
  17. Dorzucić pokrojoną cebulę i dusić ją na palniku i niewielkiej mocy. Cebula powinna się zeszklić, a nie usmażyć.
  18. Doprawić cebulę do smaku solą.
  19. Gorącą cebulę rozłożyć na plackach (można je wcześniej jeszcze raz rozpłaszczyć).
  20. Placki na papierze ułożyć ostrożnie na rozgrzanym kamieniu. Zmniejszyć od razu temperaturę do 180 stopni C. i piec 30 minut (opcja góra/dół).
  21. Cebularze wyjąć na kratkę i gdy trochę ostygną, można zajadać 😋😊





Domowa Piekarnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...