niedziela, 28 stycznia 2024

Wegańskie, bezglutenowe placki z brokuła

Nie lubię marnować warzyw, a nie przepadam za głąbem brokuła. Dlatego często wykorzystuję go do wykonania warzywnych placków. Podobnie było dziś, gdy na obiad podałam brokułowe placki w wersji wegańskiej i bez glutenu.




Składniki (na 2 porcje):
głąb z brokuła
3 brokułowe różyczki (dla koloru)
średni ziemniak
szczypta czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki mielonej kozieradki
sól
pieprz
olej do smażenia

  1. Głąb brokuła obrać ze stwardniałych części.
  2. Ziemniaka obrać. 
  3. Pokroić warzywa na kawałki i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Pod koniec gotowania dodać różyczki brokuła, by placki miały ładniejszy kolor.
  4. Warzywa odcedzić i odparować. Odstawić do ostudzenia.
  5. Warzywa zmiksować w malakserze.
  6. Masę warzywną doprawić do smaku przyprawami.
  7. Na patelni dobrze rozgrzać olej.
  8. Uformować małe placki z warzywnej masy.
  9. Smażyć z obu stron. Placki przewracać dopiero wówczas, gdy skórka dobrze się spiecze.
  10. Podawać np. z marchewką z groszkiem.




-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.