poniedziałek, 27 lipca 2015

Sałatka z ogórków i chili na zimę (do słoików)

Kilka lat temu ogórki po prostu nas zasypywały. Zrywałam je co 2 dni w ogromnych ilościach. Wielu znajomych było wtedy obdarowanych, a i tak nie zdążałam z ich bieżącą konsumpcją i przerabianiem na przetwory. Miałam też wówczas kilka odmian różnych papryczek chili, które wyjątkowo tamtego roku obrodziły. I powstał przepis na sałatkę, której przygotowuję ok. 100 słoików (to nie literówka) :))) Jest banalnie łatwa i naprawdę pyszna! Idealnie pasują do niej ogórki wyrośnięte lub powyginane, których nijak nie włożymy do słoików.


 

Składniki (na 8 słoików 400 ml):

3,5 kg ogórków
3-4 świeże papryczki chili (u mnie dziś dwie papryczki odmiany Rokita i jedna Jalapeno)
łyżeczka chili w proszku
duża główka czosnku
0,5 kg cukru (serio, to nie żart)
3 łyżki soli
5-6 łyżek oleju
szklanka (200 ml) octu spirytusowego 10%
  1. Ogórki umyć i odkroić oba końce. Jeśli ogórki są grube, przekroić wzdłuż. Nie obierać ze skóry!
  2. Ogórki zetrzeć na plastry. Ja robię to jedną z tarek malaksera. Ustawiam na grubsze plastry.
  3. Czosnek i chili pokroić na drobno według uznania.
  4. Ogórki, czosnek i chili umieścić w dużej misce.
  5. Dodać chili w proszku, cukier i sól. Zalać olejem i octem.
  6. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na ok. 3 godziny.
  7. Wkładać sałatkę do słoików, usuwając nadmiar soku. Nie musi być go dużo. W końcu chcemy zjeść zimą sałatkę, a nie pić sos ;)
  8. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować, czyli: ułożyć na dnie garnka ściereczkę, na niej ustawić słoiki, wlać wodę do wysokości szyjek słoików i doprowadzić wodę do wrzenia; pogotować dosłownie chwilę, wyłączyć palnik i od razu wykładać słoiki z wody.
  9. Sałatka przechowuje się bardzo dobrze nawet w szafce w ciepłym mieszkaniu.
Sałatka może być dodatkiem do obiadu. Świetnie sprawdza się i do serów, i do mięs. Po odsączeniu nadmiaru sosu, plastry ogórków mogą być układane na kanapkach. Niektórzy zjadają pół słoika, zanim zdąży się im przygotować coś bardziej treściwego ;) Bywa, że część słoików zniknie jeszcze w czasie wakacji :) np. jako dodatek do dań z grilla ze względu na zdecydowany smak sałatki.

-----------
Podobne:

Ogórki z papryką, cebulą i imbirem
Ogórki konserwowe
Ogórki kwaszone



Uczta pod gołym niebem

4 komentarze:

  1. Sałatka przepyszna. Twój przepis jest rewelacyjny. W tym roku również ją zrobię. Polecam wszystkim, którzy uwielbiają ostry smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa :) W moim domu to sałatka, której nie może zabraknąć.

      Usuń
  2. W tamtym roku robiłam ta sałatkę, w tym roku również robię . Jest przepyszna

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.