sobota, 4 lipca 2015

Surówka z fenkułu Badylarki

Fenkuł (koper włoski) należy do tych warzyw, które albo się uwielbia, albo nienawidzi. Ja należę do tych pierwszych i dlatego w moim warzywniku nie brakuje go przez cały sezon.




Składniki:



bulwa fenkułu z młodziutką natką
2 młode marchewki
kilka truskawek
jogurt naturalny
ewentualnie jakieś słodziwo

  1. Fenkuł pokroić wzdłuż na ćwiartki. Wyciąć głąb. Resztę pokroić na piórka szerokości ok. 3-4 mm.
  2.  Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ja ją pokroiłam na drobne kawałki, bo jest wysiana zbyt gęsto i trzeba przerywać, więc zjadam, co wyrwane.
  3.  Truskawki pokroić wzdłuż na ćwiartki.
  4. Natkę (dwie młodziutkie gałązki) pokroić na drobno.
  5.  Wszystkie składniki surówki wymieszać z łyżką lub dwiema jogurtu naturalnego.
  6. Jeśli ktoś ma ochotę, może posłodzić np. świeżym miodem.
Uczta pod gołym niebemLetnie oczyszczenieLekkie i szybkie dania na upalne dni


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.