Kalarepka w tym roku bardzo obrodziła.Cukinia też ma się dobrze. Mimo chłodnych wieczorów i ranków zawiązuje nowe owoce i nie nadążamy z jedzeniem. Poniżej przedstawiam kolejny sposób na wykorzystanie cukinii, które nadmiernie wyrosły, ale jeszcze się nie zestarzały, czyli nie zawiązały nasion i daje się w nie lekko wbić paznokieć.
Składniki:
Kotlety
gruba cukinia o wciąż miękkiej skórce
sól
pieprz ziołowy
2-3 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Surówka
kalarepka
3-4 łyżki jogurtu greckiego
- Kalarepkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cukinię (ze skórą) pokroić na plastry grubości 2-4 mm.
- Każdy plaster cukinii rozbić tłuczkiem.
- Doprawić cukinię, posypując solą i pieprzem ziołowym.
- Rozgrzać olej na patelni.
- Cukinię panierować z obu stron w jajku i bułce tartej.
- Smażyć kotlety z obu stron.
- Po usmażeniu kotlety odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Do kalarepki dodać jogurt.Wymieszać.
- Podawać gorące kotlety z surówką z kalarepki.
Bardzo fajny przepis. Uwielbiam cukinię ale tak przygotowanej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńwww.starap-anna.blogspot.com
Polecam :) I koniecznie rozbij tłuczkiem dla uzyskania lepszego smaku.
Usuń