Uwielbiam smak anyżu i lukrecji, a co za tym idzie kopru rzymskiego (fenkułu). Ponieważ łatwo się go uprawia w polskim klimacie, mam spore jego zapasy w warzywniku. W lipcu przycinam go przy ziemi, by na jesień puścił nowe pędy i wykorzystać w nowym sezonowym połączeniu. Dziś proponuję surówkę, którą można wykorzystać do obiadu.
Składniki:
fenkuł z młodziutką natką
3 marchewki
garść suszonych żurawin
1-2 łyżki octu jabłkowego
2-3 łyżki oliwy
- Z dobrze wypłukanego fenkułu usunąć głąb.
- Fenkuł przekroić wzdłuż na połówki i pokroić w cienkie piórka.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Dodać żurawiny. Można je wcześniej przelać wrzątkiem.
- Całość polać oliwą i wymieszać.
- Tuż przed podaniem dodać rozdrobnioną natkę i ocet. Wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.