niedziela, 26 lipca 2015

Surówka z fenkułu i marchwi

Uwielbiam smak anyżu i lukrecji, a co za tym idzie kopru rzymskiego (fenkułu). Ponieważ łatwo się go uprawia w polskim klimacie, mam spore jego zapasy w warzywniku. W lipcu przycinam go przy ziemi, by na jesień puścił nowe pędy i wykorzystać w nowym sezonowym połączeniu. Dziś proponuję surówkę, którą można wykorzystać do obiadu.




Składniki:



fenkuł z młodziutką natką
3 marchewki
garść suszonych żurawin
1-2 łyżki octu jabłkowego
2-3 łyżki oliwy

  1. Z dobrze wypłukanego fenkułu usunąć głąb.
  2. Fenkuł przekroić wzdłuż na połówki i pokroić w cienkie piórka.
  3. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Dodać żurawiny. Można je wcześniej przelać wrzątkiem.
  5. Całość polać oliwą i wymieszać.
  6. Tuż przed podaniem dodać rozdrobnioną natkę i ocet. Wymieszać.

PiknikUczta pod gołym niebemLekkie i szybkie dania na upalne dni






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.