niedziela, 5 kwietnia 2020

Placki/kotlety z brokuła

Bałam się, że w czasie przymusowego pobytu w domu zabraknie mi warzyw i zrobiłam spory zapas m.in. brokułów, które przygotowuję na różne sposoby. Dziś zapraszam po przepis na placki brokułowe à la kotlety mielone. Niewiele składników, a obiad jak się patrzy 😊




Składniki (na 3 porcje):

brokuł (ok. 500 g)
czerstwa bułka
łyżka pestek dyni
jajko
sól
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
olej do smażenia

  1. Bułkę i pestki dyni namoczyć w ok. 100 ml wody.
  2. Brokuła podzielić na różyczki.
  3. Głąba brokuła ewentualnie obrać i pokroić w kostkę.
  4. Kostkę brokuła i różyczki zalać dużą ilością wody i zagotować.
  5. Posolić i gotować brokuła do miękkości.
  6. Brokuła odcedzić i pozostawić na durszlaku do odparowania i ostygnięcia.
  7. Brokuła, pestki i bułkę zmiksować np. malaksarem.
  8. Do masy dodać jajko i czosnek niedźwiedzi.
  9. Całość dobrze wymieszać.
  10. Formować placki w rękach jak kotlety mielone.
  11. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placki z obu stron. Przewracać dopiero wówczas, gdy skórka się podsmaży.
  12. Placki odkładać na ręcznik papierowy.
  13. Podawać np. z ziemniakami i koperkiem oraz surówką z marchwi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.