czwartek, 20 sierpnia 2020

Pieczeń / pasztet z cukinii, papryki i fasoli

Sierpień to czas, gdy sporo warzyw dojrzewa i można zbierać fasolę przeznaczoną na suche nasiona. W tym roku odmiana Borlotti cudownie obrodziła, więc pomyślałam o nadszarpnięciu zapasiku, by upiec coś w rodzaju pasztetu warzywnego. Takich pieczeni upiekłam już sporo (zapraszam do zakładki NA KANAPKI). Jako wypełnienie użyłam cukinii, która świetnie się sprawdza w takich pieczeniach. Dodałam do tego pieczoną paprykę, by nadać całości koloru, a okazało się, że całość zyskała przez to również na smaku i zapachu. Pieczeń ma raczej wilgotną konsystencję, co dla mnie jest istotne, bo dzięki temu nie ma okruchów wokół. Świetnym dodatkiem do kanapki z takim pasztetem jest pomidor i liście świeżej bazylii.





Składniki (na keksówkę o wymiarach dna (28 x 8) cm):
1 kg cukinii (bez pestek i waty)
250 ml kolorowej fasoli (suchej)
duża pieczona papryka czerwona
duża cebula
3 łyżki oleju
jajko
3 łyżki płatków zbożowych (tym razem użyłam orkiszowych)
2 łyżeczki soli
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki suszonego majeranku, oregano lub cząbru (są to zioła wzajemnie wykluczające się, więc należy zdecydować się na jedno)
pół łyżeczki mielonej kozieradki
wrzątek

  1. Fasolę moczyć przez kilka godzin. Odcedzić, zalać świeżą wodą tak, by woda sięgała ok. 2 cm nad fasolę, zagotować. Ponownie odcedzić i zalać wrzątkiem. Gotować do miękkości. Odcedzić.
  2. Upieczoną paprykę obrać ze skórki i usunąć gniazdo nasienne (żeby upiec paprykę, wystarczy posmarować ją olejem i wstawić ją na 30 minut do piekarnika nastawionego na 200 stopni C; po czym wyłączyć piekarnik i zostawić w nim paprykę na ok. pół godziny; potem wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia).
  3. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Umieścić ją na sicie i wymieszać z łyżeczką soli. Odstawić na przynajmniej pół godziny, by cukinia puściła sok.
  4. Cebulę pokroić dowolnie i zeszklić na oleju.
  5. Fasolę, cebulę, pieczoną paprykę, płatki zbożowe i przyprawy zmiksować na pulpę. Robię to ręcznym blenderem.
  6. Nastawić piekarnik na 200 stopni C.
  7. Cukinię odcisnąć w rękach i dodać do masy fasolowej.
  8. Do masy wbić jajko. Wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić według własnych upodobań.
  9. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  10. Masę przełożyć do keksówki. Wyrównać powierzchnię.
  11. Piec 10 minut w 200 stopniach C., a potem jeszcze 60 minut w temperaturze 190 stopni C. Jeśli macie dłuższą keksówkę, można skrócić czas pieczenia.
  12. Wyjąć keksówkę na kratkę i odstawić na 15-20 minut, by pieczeń nieco ostygła. Po tym czasie wyjąć ją z formy i pozwolić całkowicie ostygnąć, a potem włożyć do lodówki, by stężała.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.