piątek, 7 sierpnia 2020

Mozzarella in carrozza

Co zrobić z czerstwym pieczywem? Włoskie kobiety (Wikipedia podaje, że w regionie Kampanii, ale robią to również w Toskanii i innych regionach Włoch) przygotowują np. tytułową mozzarella in carrozza, czyli mozzarellę zasmażaną w pajdach chleba. Ja to danie bardzo lubię i chętnie robię je w wakacje na śniadanie. Za każdym razem jednak włączam rozsądek i pilnuję się, by nie zjeść za dużo, bo jakby nie było - jedna carrozza to dwie kromki chleba, czyli dwie typowe kanapki 😉 Danie jest naprawdę bardzo smaczne i trzeba się pilnować, by nie zjeść zbyt dużo 😊😋




Składniki:
kromki czerstwego pieczywa
mozzarella (najlepiej w bloku)
jajko (wystarcza na 6 kromek chleba pieczonego w keksówce)
bułka tarta
olej do smażenia
  1. Na kromce chleba ułożyć plastry mozzarelli gruba na 2-3 mm.
  2. Przykryć drugą kromką chleba.
  3. Tak przygotowany zestaw/carrozza obtaczać w rozbełtanym jajku, a potem w bułce tartej.
  4. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Ja lubię przysmażyć również dół kromek 😊
  5. Podawać gorące z pomidorami i bazylią.






2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.