Co zrobić z czerstwym pieczywem? Włoskie kobiety (Wikipedia podaje, że w regionie Kampanii, ale robią to również w Toskanii i innych regionach Włoch) przygotowują np. tytułową mozzarella in carrozza, czyli mozzarellę zasmażaną w pajdach chleba. Ja to danie bardzo lubię i chętnie robię je w wakacje na śniadanie. Za każdym razem jednak włączam rozsądek i pilnuję się, by nie zjeść za dużo, bo jakby nie było - jedna carrozza to dwie kromki chleba, czyli dwie typowe kanapki 😉 Danie jest naprawdę bardzo smaczne i trzeba się pilnować, by nie zjeść zbyt dużo 😊😋
kromki czerstwego pieczywa
mozzarella (najlepiej w bloku)
jajko (wystarcza na 6 kromek chleba pieczonego w keksówce)
bułka tarta
olej do smażenia
Wygląda apetycznie! Chętnie spróbuję. 🙂
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
OdpowiedzUsuń