Wczorajszy dzień należał do takich, które są pełne nowości i wrażeń. Inne były też posiłki, bo pizzy z białym sosem, czyli pizzy bianca, nigdy wcześniej nie robiłam (poza nieudaną próbą upieczenia pizzy z sosem carbonara wieki temu). Swoim przepisem odbiegłam od klasyki, bo zaproponowałam wiele dodatków, by było na bogato w tym dziwnym dniu. Wyszła łagodniejsza w smaku od klasycznej margherity czy jakiejkolwiek innej pizzy na bazie sosu pomidorowego. Myślę, że będę piec ją częściej, bo jest bardziej pożywna. Lekkości tej pizzy nadaje dodatek pomidorków koktajlowych. Nie żałujcie ich sobie 😉😋
Ciasto
15 g drożdży
pół łyżeczki cukru
300 g mąki chlebowej typ 720
170-200 ml ciepłej wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki oliwy
Dodatki
200 g ricotty
szczypta suszonego rozmarynu
pół łyżeczki suszonego oregano
2 duże ząbki czosnku
sól
pieprz
mozzarella (150 g)
cebula
10 boczniaków
kilkanaście pomidorków koktajlowych
olej do smażenia
- Drożdże rozpuścić w 100 ml wody z dodatkiem cukru i łyżeczki mąki. Odstawić do namnożenia drożdży.
- Mąkę wymieszać z solą i suszonym oregano.
- Do suchych składników dodać namnożone drożdże i łyżkę oliwy. Wymieszać.
- Stopniowo dolewając resztę wody, wyrobić ciasto na gładko.
- Na koniec dodać drugą łyżkę oliwy i jeszcze chwilę wyrabiać.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Piekarnik z kamieniem do pieczenia pizzy lub z blachą nagrzać do 250 stopni C.
- Boczniaki pociąć w paski i obsmażyć na patelni z dodatkiem szczypty soli.
- Ricottę wymieszać z ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Ciasto wyjąć na blat. Chwilę wyrabiać, by je odgazować.
- Rozłożyć papier do pieczenia i na nim formować ciasto w okrągły placek z nieco grubszymi brzegami.
- Ciasto posmarować ricottą z dodatkami. Rozłożyć na niej rozdrobnioną mozzarellę, posypać cebulą i boczniakami. Rozłożyć pomidorki koktajlowe.
- Pod papier do pieczenia podłożyć deskę lub duży talerz i ostrożnie przenieść całość na kamień lub blachę.
- Piec ok. 15 minut.
- Po upieczeniu ułożyć na kratce lub desce i odłożyć, by pizza tylko nieco ostygła.
Super pizza :]
OdpowiedzUsuńto prawda :)
Usuń