Planowałam taki śniadanie przygotować sobie w sobotni poranek, ale nadarzyła się okazja, by je zrobić wcześniej. Jeśli macie zapas grzybów, polecam wykonanie tego stromboli, czyli zwiniętej pizzy pomysłu włoskich imigrantów w Stanach Zjednoczonych. Nazwa pochodzi od wulkanu we Włoszech, więc ser powinien się z niej wylewać jak lawa z wulkanu. Mnie sytuacja chwilowa zmusza do oszczędzania żywności, więc użyłam go niezbyt dużo. Danie nie traci przez to na smaku i aromacie. A to za sprawą ziół i innych pachnących dodatków.
Ciasto
400 g mąki chlebowej
8 g soli
3 g cukru
łyżeczka suszonego oregano
10 g drożdży
200 ml wody
3 łyżki oliwy
Dodatki
320 g pokrojonych grzybów (u mnie rydze, maślaki i prawdziwki)
10 igiełek rozmarynu
łyżka masła
czosnek granulowany (ok. 1/3 łyżeczki)
kilka plastrów żółtego sera
cebula
gałązka bazylii
garść rukoli
2 mięsiste pomidory
sól
pieprz
2 łyżki oleju do smażenia
łyżka masła
- W przeddzień pieczenia stromboli obsmażyć na oleju i maśle pokrojone grzyby. Pod koniec smażenia dodać do nich sól, pieprz i drobno pokrojone igiełki rozmarynu. Podsmażanie grzybów powinno trwać do całkowitego zniknięcia płynu. Odstawić do ostygnięcia.
- Również w przeddzień pieczenia zagnieść ciasto, czyli połączyć ze sobą mąkę, pokruszone drożdże, oregano, sól, cukier, wodę i łyżkę oleju. Wyrobić na gładko. Na koniec polać resztą oleju i jeszcze chwilkę zagniatać. Przykryć ściereczką i odstawić na noc do wyrośnięcia.
- Następnego dnia posyp blat mąką, wyjąć na nią ciasto i lekko wyrobić, by je odgazować.
- Włączyć piekarnik z kamieniem do pieczenia pizzy lub blachą na 240 stopni C. na opcję pieczenia góra/dół.
- Ciasto rozwałkować na prostokąt gruby na ok. 3-5 mm i długi na ok. 50 cm.
- Ciasto posmarować masłem i posypać czosnkiem granulowanym.
- Na cieście ułożyć w kilku rzędach plastry sera pokrojone na plasterki szerokości ok. 2 cm. Ułożyć na nich cebulę pokrojoną w piórka.
- Rozrzucić równomiernie grzyby, liście bazylii i rukolę.
- Na jednym brzegu ułożyć plastry pomidora.
- Całość zwinąć i ułożyć na złączeniu ciasta.
- Rulon przeciąć w połowie i ułożyć na papierze do pieczenia położonym na desce.
- Naciąć wierzch ostrym nożem, by para miała się jak uwalniać.
- Ostrożnie przełożyć stromboli na kamień lub blachę.
- Zamknąć drzwiczki piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 230 stopni C. i piec 20 minut.
- Po upieczeniu otworzyć drzwiczki piekarnika i odczekać ok. 10 minut. Przełożyć stromboli na deskę, pokroić i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.