środa, 16 września 2020

Stromboli z grzybami leśnymi

Planowałam taki śniadanie przygotować sobie w sobotni poranek, ale nadarzyła się okazja, by je zrobić wcześniej. Jeśli macie zapas grzybów, polecam wykonanie tego stromboli, czyli zwiniętej pizzy pomysłu włoskich imigrantów w Stanach Zjednoczonych. Nazwa pochodzi od wulkanu we Włoszech, więc ser powinien się z niej wylewać jak lawa z wulkanu. Mnie sytuacja chwilowa zmusza do oszczędzania żywności, więc użyłam go niezbyt dużo. Danie nie traci przez to na smaku i aromacie. A to za sprawą ziół i innych pachnących dodatków.




Składniki:

Ciasto
400 g mąki chlebowej
8 g soli
3 g cukru
łyżeczka suszonego oregano
10 g drożdży
200 ml wody
3 łyżki oliwy

Dodatki
320 g pokrojonych grzybów (u mnie rydze, maślaki i prawdziwki)
10 igiełek rozmarynu
łyżka masła
czosnek granulowany (ok. 1/3 łyżeczki)
kilka plastrów żółtego sera
cebula
gałązka bazylii
garść rukoli
2 mięsiste pomidory
sól
pieprz
2 łyżki oleju do smażenia
łyżka masła


  1. W przeddzień pieczenia stromboli obsmażyć na oleju i maśle pokrojone grzyby. Pod koniec smażenia dodać do nich sól, pieprz i drobno pokrojone igiełki rozmarynu. Podsmażanie grzybów powinno trwać do całkowitego zniknięcia płynu. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Również w przeddzień pieczenia zagnieść ciasto, czyli połączyć ze sobą mąkę, pokruszone drożdże, oregano, sól, cukier, wodę i łyżkę oleju. Wyrobić na gładko. Na koniec polać resztą oleju i jeszcze chwilkę zagniatać. Przykryć ściereczką i odstawić na noc do wyrośnięcia.
  3. Następnego dnia posyp blat mąką, wyjąć na nią ciasto i lekko wyrobić, by je odgazować.
  4. Włączyć piekarnik z kamieniem do pieczenia pizzy lub blachą na 240 stopni C. na opcję pieczenia góra/dół.
  5. Ciasto rozwałkować na prostokąt gruby na ok. 3-5 mm i długi na ok. 50 cm.
  6. Ciasto posmarować masłem i posypać czosnkiem granulowanym.
  7. Na cieście ułożyć w kilku rzędach plastry sera pokrojone na plasterki szerokości ok. 2 cm. Ułożyć na nich cebulę pokrojoną w piórka.
  8. Rozrzucić równomiernie grzyby, liście bazylii i rukolę.
  9. Na jednym brzegu ułożyć plastry pomidora.
  10. Całość zwinąć i ułożyć na złączeniu ciasta.
  11. Rulon przeciąć w połowie i ułożyć na papierze do pieczenia położonym na desce.
  12. Naciąć wierzch ostrym nożem, by para miała się jak uwalniać.
  13. Ostrożnie przełożyć stromboli na kamień lub blachę.
  14. Zamknąć drzwiczki piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 230 stopni C. i piec 20 minut.
  15. Po upieczeniu otworzyć drzwiczki piekarnika i odczekać ok. 10 minut. Przełożyć stromboli na deskę, pokroić i podawać.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.