W tym roku nieco później, ale jest! Rabarbar - roślina, która niezmiennie kojarzy mi się z wiosną i która wypełnia brak rodzimych owoców o tej porze roku. Przepisów na wykorzystanie rabarbaru podałam tu już sporo (klik!). Dziś zapraszam na roladę biszkoptową z domową galaretką z rabarbaru w wersji wegetariańskiej, czyli bez użycia żelatyny.
Biszkopt
5 jajek
szczypta soli
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka wody
2 łyżki oleju
skórka starta z połowy cytryny (wcześniej sparzonej i dobrze umytej)
Galaretka z rabarbaru
ok. 500 g rabarbaru
600 ml wody
2-3 płaskie łyżeczki agaru
cukier (ilość według uznania i dostosowana do kwasowości rabarbaru)
- Piekarnik ustawić na 180 stopni C. z opcją pieczenia góra/dół.
- Dużą piekarnikową blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Tego papieru warto dać więcej (tak, by wystawał z formy), bo potem się przyda do zawijania rolad.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.
- Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
- Do żółtek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę, olej i skórkę z cytryny. Zmiksować.
- Do masy żółtkowej dodawać stopniowo białka i delikatnie mieszać.
- Masę wyłożyć (powinna być puszysta) na dużą blachę.
- Piec biszkopt ok. 12-15 minut na złocisty kolor.
- Po upieczeniu roladę oderwać delikatnie od papieru.
- Położyć biszkopt na czystej ściereczce wierzchem do dołu. Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką jak sushi/maki.
- Odłożyć zwiniętą roladę do ostygnięcia.
- Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki (razem ze skórką, która nadaje kolor galaretce).
- Rabarbar przełożyć do garnka, wlać 600 ml wody i gotować, aż kawałki oddadzą swój kolor wodzie.
- Całość przelać przez gęste sito do nowego garnka.
- Całość posłodzić według uznania.
- Znów ustawić na palniku. Dodać agar i mieszając cały czas rózgą, by robić grudki agaru, doprowadzić do wrzenia. Pogotować ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu rózgą. Odstawić do ostygnięcia i zżelowania.
- Gdy rabarbarowy kompot zacznie zamieniać się w galaretkę, rozwinąć roladę. Ułożyć na niej równomiernie żelujący się kompot rabarbarowy, pozostawiając ok. 2 cm marginesu przy jednym z dłuższych boków. Zwinąć roladę i od razu ściśle zawinąć ją w papier, na którym piekła się wcześniej rolada. Odstawić roladę do zastygnięcia.
- Kroić pod skosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.