niedziela, 23 maja 2021

Rolada biszkoptowa z galaretką z rabarbaru

W tym roku nieco później, ale jest! Rabarbar - roślina, która niezmiennie kojarzy mi się z wiosną i która wypełnia brak rodzimych owoców o tej porze roku. Przepisów na wykorzystanie rabarbaru podałam tu już sporo (klik!). Dziś zapraszam na roladę biszkoptową z domową galaretką z rabarbaru w wersji wegetariańskiej, czyli bez użycia żelatyny.




Składniki:

Biszkopt 
5 jajek 
szczypta soli
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki 
płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
łyżka wody
2 łyżki oleju
skórka starta z połowy cytryny (wcześniej sparzonej i dobrze umytej)

Galaretka z rabarbaru
ok. 500 g  rabarbaru
600 ml wody
2-3 płaskie łyżeczki agaru
cukier (ilość według uznania i dostosowana do kwasowości rabarbaru)

  1. Piekarnik ustawić na 180 stopni C. z opcją pieczenia góra/dół.
  2. Dużą piekarnikową blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Tego papieru warto dać więcej (tak, by wystawał z formy), bo potem się przyda do zawijania rolad.
  3. Oddzielić żółtka od białek. 
  4. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. 
  5. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. 
  6. Do żółtek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę, olej i skórkę z cytryny. Zmiksować. 
  7. Do masy żółtkowej dodawać stopniowo białka i delikatnie mieszać. 
  8. Masę wyłożyć (powinna być puszysta) na dużą blachę.  
  9. Piec biszkopt ok. 12-15 minut na złocisty kolor. 
  10. Po upieczeniu roladę oderwać delikatnie od papieru. 
  11. Położyć biszkopt na czystej ściereczce wierzchem do dołu. Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką jak sushi/maki. 
  12. Odłożyć zwiniętą roladę do ostygnięcia.
  13. Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki (razem ze skórką, która nadaje kolor galaretce).
  14. Rabarbar przełożyć do garnka, wlać 600 ml wody i gotować, aż kawałki oddadzą swój kolor wodzie.
  15. Całość przelać przez gęste sito do nowego garnka.
  16. Całość posłodzić według uznania.
  17. Znów ustawić na palniku. Dodać agar i mieszając cały czas rózgą, by robić grudki agaru, doprowadzić do wrzenia. Pogotować ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu rózgą. Odstawić do ostygnięcia i zżelowania.
  18. Gdy rabarbarowy kompot zacznie zamieniać się w galaretkę, rozwinąć roladę. Ułożyć na niej równomiernie żelujący się kompot rabarbarowy, pozostawiając ok. 2 cm marginesu przy jednym z dłuższych boków. Zwinąć roladę i od razu ściśle zawinąć ją w papier, na którym piekła się wcześniej rolada. Odstawić roladę do zastygnięcia.
  19. Kroić pod skosem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.