sobota, 10 października 2015

Placek śliwkowo-kokosowy

Przepis pochodzi z "Mojego Gotowania" z września 2010. Ciasto upiekłam wtedy i piekę je co roku, bo jest naprawdę smaczne. Nie może go zatem zabraknąć na moim blogu :)



 

Składniki:
Ciasto

 
szklanka mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy

120 g zimnego masła
3 łyżki wiórków kokosowych
jajko
2 żółtka

Masa kremowa
250 ml gęstej śmietany
100 ml cukru + 2 łyżki
150 g wiórków kokosowych
cytryna
2 białka
łyżka mąki ziemniaczanej
ok. pół kilograma śliwek



  1. Śliwki umyć, przepołowić i usunąć z nich pestki.
  2. Do rondelka przełożyć śmietanę, dodać 100 ml cukru.
  3. Podgrzewać śmietanę z cukrem do momentu rozpuszczenia cukru. Mieszać.
  4. Wsypać wiórki do śmietany, wymieszać i zdjąć z palnika.
  5. Zetrzeć do masy skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok. Wymieszać i odstawić masę, by trochę ostygła.
  6. Wymieszać ze sobą suche składniki ciasta. Zetrzeć do nich masło, dodać żółtka i jajko.
  7. Zagnieść miękkie i dość luźne ciasto.
  8. W foremce (27 x 18 x 3 cm) wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć ciasto (jest na tyle miękkie, że można to zrobić palcami), formując przy brzegach wyższe ranty.
  9. Białka z dwoma łyżkami cukru ubić na sztywną masę.
  10. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
  11. Do masy kokosowej dodać czubatą łychę piany z białek. Wymieszać.
  12. Dodać resztę piany i dobrze wymieszać.
  13. Masę kokosową przełożyć na ciasto.
  14. Na wierzchu ułożyć śliwki miąższem do góry.
  15. Piec w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 30-40minut.





 ----------
Podobne:

Kruche ciasto z nadzieniem
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Rustykalna tarta ze śliwkami

  


Czas na śliwki
Czas na śliwkiJesienne słodkości!







2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...