sobota, 17 października 2015

Rydze w śmietanie

To danie przyrządzałam nie tylko z myślą o obiedzie, ale również o zapakowaniu go do odgrzania w pracy. Użyłam do niego różnych części rydzów, w tym trzonki pozostałe z usmażonych kapeluszy podanych na surówce z fenkułu.





Składniki:


ok. 300 g świeżych rydzów
cebula
natka pietruszki (3 gałązki)
4 łyżki śmietany
sól
pieprz
olej do smażenia

  1. Rydze pokroić na kawałki (wielkość zależna od upodobań).
  2. Rydze opłukać na sicie i obgotować ok. kwadransa. Wsypać łyżeczkę soli, gdy woda zacznie wrzeć. Zmniejszyć wtedy moc palnika.
  3. Odcedzić.
  4. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić rydze (uwaga! będzie pryskać). Obsmażyć, by wzmocnić ich aromat.
  5. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dorzucić do grzybów.
  6. Gdy cebula się zeszklić, dodać śmietanę.
  7. Całość podgrzać, cały czas mieszając. Nie dopuścić do wrzenia.
  8. Natkę posiekać i dorzucić do grzybów. Wymieszać.
Grzyby podawać np. z kaszą (u mnie z pęczkiem) lub ryżem.






----------
Podobne:

Sałatka z pieczarek
Rydze na surówce z fenkułu
Penne z pieczarkami



Na grzyby 2015Wegetariański obiad VGrzyby i warzywa jesienne. 2015



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.