czwartek, 5 listopada 2015

Pieczony królik maślany

Dziś kolejna moja propozycja na króliczą tuszę. Tym razem bardziej aromatyczna, bo pachnie masłem i gałką muszkatołową. Całości dania dopełniają surówki ze słodką nutą jabłka.




Składniki:


tusza królicza
2 łyżki oleju
sól
pieprz mielony
1/4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
tarta gałka muszkatołowa (ok. 1/4 gałki)
3-4 łyżki stopionego masła klarowanego

  1. Tuszę króliczą polać olejem. Można użyć też stopionego masła klarowanego, ale ono potem tężeje i mięso trudno je wchłania, więc może wyjść suche.
  2. Mięso posypać przyprawami: solą, papryką oraz świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć masło klarowane. Ułożyć na nim królika w przyprawach.
  4. Odstawić królika pod przykryciem na przynajmniej 24 godziny, w połowie czasu odwracając mięso na drugi bok.
  5. Tuż przed pieczeniem jeszcze raz odwrócić mięso.
  6. Piec ok. 1,5 - 2 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie warto nastawiać piekarnika na wyższą temperaturę, bo masło może się przypalić i królik nabierze zupełnie innego aromatu od założonego.
  7. Na ok. 20 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika ponownie odwrócić mięso.
Podawać królika z wybranymi surówkami.
U mnie z surówką z radicchio i jabłkiem:



 oraz na surówce z selera naciowego i jabłka:
 

----------
Podobne:

Pieczony królik
Królik z kasztanami
Pieczony królik 2.



Menu dla przyszłej mamy


3 komentarze:

  1. osobiście nie przepadam za królikiem ale może dlatego że mam swojego domowego ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.