Przy bogactwie typowych polskich kasz (gryczana, jaglana, pęczak, jęczmienna) rzadko sięgam po inne kasze. Ale jednak się zdarza ;) Kasza kukurydziana po ugotowaniu gęstnieje tak, że można z niej formować różne kształty.
Składniki:
200 ml polenty (kaszy kukurydzianej)
łycha masła
3 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
czubata łyżeczka suszonej wędzonej papryki
sól
2 łyżki oleju do smażenia
- Przygotować formę na polentę (u mnie to keksówka) i kawałek folii spożywczej.
- Do kukurydzy wlać 0,5 litra wody. Zagotować.
- Dodać masło, parmezan i wędzoną paprykę. Gotować do miękkości polenty i odparowania wody. Cały czas mieszać.
- Część polenty można użyć od razu jak puree z ziemniaków. Resztę wyłożyć na środek folii.
- Chwycić folię za rogi i umieścić w keksówce.
- Wygładzić wierzch polenty, dociskając kaszę do dna.
- Odstawić do zastygnięcia.
- Po kilku godzinach pokroić polentę na paluszki.
- Obsmażać z obu stron na rozgrzanym oleju.
Paluszki podawać z surówkami lub sałatkami, np. z sałatką z makreli i warzywami.
Można też podgrzać w sosie pomidorowym.
Dopiero co ugotowana polenta może być podana jak puree z ziemniaków.
-----
Podobne:
Polenta a la pizza |
Kluski jaglano-dyniowe |
Kotlety jaglano-kalafiorowe |
Dziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń