poniedziałek, 5 września 2016

Greckie placki pomidorowe (tomatokeftedes)

Południowe kraje Europy mają szczególne upodobania do pomidorów. Mam wrażenie, że w Grecji i we Włoszech pełnią podobną rolę jak u nas ziemniaki. A już tomatokeftedes najdobitniej o tym świadczą :) - robi się je podobnie do polskich placków ziemniaczanych.




Składniki (na ok. 10-12 placków):

3 duże, soczyste i miękkie pomidory (ok. 500 g)
czerwona cebul
jajko
kilka liści świeżej bazylii
3-4 natki pietruszki

łyżeczka suszonego oregano
ok. 100 g mąki
sól, pieprz
olej do smażenia

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe w miarę płaskie kawałki. Posolić (1/4 łyżeczki soli) i odstawić na 30 minut, by puściły jeszcze więcej soku. 
  2. Do pomidorów dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, porwane w palcach liście bazylii, posiekaną natkę pietruszki i oregano. Wymieszać. 
  3. Dosypywać po łyżce mąki (stopniowo - do uzyskania gęstego ciasta). Najlepiej ostatnie 10-20 g dodać do ciasta, gdy upiecze się pierwsza partia placków (pomidory wciąż puszczają sok i trzeba je znów zagęścić).
  4. Doprawić masę pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
  5. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placki, wykładając 1-2 łyżki ciasta na placek.
  6. Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, ale niestety tomatokeftedes mają luźniejszą konsystencję od naszych placków ziemniaczanych, więc przy zdejmowaniu na docelowy talerz mogą się porwać :(
  7. Podawać np. z jogurtem greckim, sosem czosnkowym lub tzatzikami. 





I jeszcze widoczek na Meteory, masyw skał w centralnej Grecji (zdjęcie wykonała moja siostra - dziękuję).

Grecja - Meteory
-----
Podobne:

Placki cukiniowo-ziemniaczane
Placki wielowarzywne
Rozgrzewające placki dyniowe



Warzywa psiankowate 2016Pora na pomidora!Warzywa psiankowate 2016


Danie inspirowane podróżą 2016Danie inspirowane podróżą 2





10 komentarzy:

  1. Jaki ciekawy przepis, musze wyprobowac...a zdjecie budzi tesknote za dalekimi podrozami :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy, łatwy i smaczny - naprawdę polecam te placki. Pozdrawiam

      Usuń
  2. musze go sprawdzić, akurat mam nadmiar pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Będę smażyła w najbliższy piątek - zapraszam :)

      Usuń
  4. O kurcze, w takiej kombinacji pomidorów nie jadłam. Szkoda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - najlepsze są z naprawdę dojrzałych pomidorów.

      Usuń
  5. Robiłam kiedyś pomidorowe placuszki i są naprawdę dobre. W takim aromatycznym wydaniu to pewnie jest jeszcze lepiej finalnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są rzeczywiście pyszne :) Ja się w nich rozkochałam w tym roku.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.