piątek, 23 września 2016

Najłatwiejsza sałatka pomidorowa

Sezon na pomidory powoli się kończy :( Na krzakach wciąż sporo zielonych pomidorów, ale pogoda nie pozwoli na dojrzenie wielu z nich. Wkrótce przyjdzie czas na zrobienie zapasu chutneya z zielonych pomidorów. Póki co cieszę się smakiem swoich wielu odmian wymieszanych w jednej miseczce. W prostocie siła - sałatka szybka nadaje się na przekąskę i do obiadu.




Składniki:


6 pomidorów
cebula czerwona
spora szczypta grubej soli morskiej

  1. Pomidory ewentualnie pozbawić skóry. Ja to robię, bo z odmian, które uprawiam, skóra bardzo łatwo schodzi.
  2.  Pomidory pokroić w plastry lub kawałki. Wrzucić do miseczki.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do pomidorów. Wymieszać.
  4. Tuż przed podaniem posypać sałatkę solą morską

-----
Podobne:

Sałata z makrelą i pomidorkami
Pomidorowe sposoby na czerstwy chleb
Caprese



Pora na pomidora!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam pomidory! Jak jest sezon na pomidory to mąż przywożąc od mamy całe tony zawsze mówi "możesz sobie zrobić pomidorową ucztę". Obowiązkowo bez skórki i z solą i pieprzem :) Sałatka w różnych wariacjach, na kanapkach, do kolacji i obiadu - mhmmm.... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam pomidory! Chyba widać po moim awatarze ;) Mam fioła na ich punkcie i co roku muszę mieć w ogrodzie kilkanaście odmian, by cieszyć się nie tylko ich smakiem, ale i kolorami.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.