To jeden z najprostszych przepisów na chleb. I aż dziwne, że do tej pory go tutaj nie umieściłam. Spieszę zatem naprawić to przeoczenie :) Chleb upieczony według poniższego przepisu nie rozpada się i nie kruszy w odróżnieniu do jego sklepowych odpowiedników.
Składniki na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm):
garść ciasta z poprzedniego wypieku (kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas)
550 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
płaska łyżeczka mielonego kminku
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
ok. 400 ml letniej wody
łyżeczka czarnuszki
Rano wymieszać w dużej misce mąkę, kminek, cukier, sól i zakwas (ciasto z poprzedniego wypieku). Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto aż pojawiają się pęcherze powietrza. Wyrabianie trwa ok. 5 minut. Ciasto będzie miało dość mokrą konsystencję.
Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na kilka godzin.
Po ok. 7 godzinach ciasto zwiększy swoją objętość, a na jego powierzchni pojawią się gazowe pęcherzyki. Dużą garść odkładamy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechowujemy w lodówce.
Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać czarnuszką. Włożyć do torby foliowej lub przykryć wilgotną ściereczką. Szczelnie zamknąć i czekać na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin.
Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1,5 godziny.
Kroić, gdy chleb ostygnie.
-----
Podobne:
Chleb z kaszą gryczaną na zakwasie |
Chleb pszenny wieloziarnisty |
Chleb orkiszowy na zakwasie |
Pewnie bez zakwasu sie nie uda :( ?
OdpowiedzUsuńNie da się :( Możesz upiec na drożdżach, ale to nie to samo.
UsuńZakwas bardzo łatwo się robi http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2015/02/zakwas-chlebowy.html Spróbuj! I już na pierwszym zakwasie możesz piec ten chleb.
Dzień dobry piekłam dziś ten chleb ale ilość wody 400 to chyba błąd bo nie flao się nawet wymieszać ciasta z tą ilością ;<
OdpowiedzUsuńCzy użyła Pani mąki 1850? Bo jeśli 2000, to wody potrzeba więcej.
UsuńPiekę ten chleb bardzo często i zawsze używam ok. 400 ml wody. Czasem ciut ponad, czasem ciut mniej. Wszystko zależy od wilgotności powietrza, mąki i zakwasu (mój ma 100% hydratacji). Ważne, by wody dolewać stopniowo. Ciasto jest zawsze dość wilgotne.
To na tyle prosty chleb, że w razie potrzeby można dolać więcej wody.