niedziela, 3 stycznia 2016

Jarzynowa potrawka z indykiem

Mróz wciąż trzyma i nie zamierza odpuścić. Dlatego pozostaję w klimacie potraw rozgrzewających, z dodatkiem aromatycznych przypraw, które podwyższają ciepłotę organizmu. Potrawkę możemy podać z ryżem lub dowolną kaszą (u mnie kasza gryczana, której ze względu na smak i zapach nie jadałam nigdy, aż do pewnego szkolenia - o tym tutaj; gotuję ją z zielem angielskim i liśćmi laurowymi oraz dodaję inne aromatyczne składniki i wtedy staje się zjadliwa). Do potrawki dorzuciłam płatki migdałowe, by dodać dobrych tłuszczy i by potrawa dawała pewną chrupkość. Nauczyłam się tego triku wiele lat temu od znajomego Afgańczyka. Polecam spróbować :)




Składniki (na 2-3 porcje):



200 g piersi z indyka
pół łyżeczki suszonego tymianku
sól
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta pieprzu
3 łyżki oleju
ok. 200 g mrożonej fasolki szparagowej
mała marchew
duża cebula
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
4 łyżki sosu lub przecieru pomidorowego (u mnie sos pomidorowo-paprykowy)
ząbek czosnku
pół czerwonej papryki
ewentualnie: garść płatków migdałowych
ewentualnie: suszona papryczka chili
sól


  1. Pierś indyczą pokroić w plastry jak na sznycle, a potem w paski w poprzek włókien.
  2. Zamarynować indyka w 2 łyżkach oliwy, suszonym tymianku, paprykach w proszku, soli i pieprzu. Odstawić pod przykryciem do lodówki na ok. godzinę - dwie.
  3. Przygotować warzywa: cebulę pokroić w piórka, marchew za pomocą skrobaczki do warzyw w cieniutkie paseczki jak makaron tagliatelle, paprykę w cienkie paski, fasolkę szparagową pokroić w połówki lub mniejsze kawałki.
  4. Płuczemy wybraną kaszę lub ryż w kilku wodach. Dolewamy 2 razy większą objętość wody (u mnie to kasza gryczana, do której dorzucam 3 kulki ziela angielskiego i 2 liście laurowe).
  5. Do garnka nalewamy ok. pół szklanki wody i dorzucamy fasolkę szparagową (może być nierozmrożona), suszone chili (wyjmujemy je w trakcie gotowania potrawki), liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. Ustawiamy na włączonym palniku. 
  6. Włączamy palnik pod kaszą lub ryżem. Kasza zagotuje nam się szybciej niż potrawka, więc po wyparowaniu wody wyłączamy palnik i przykrywamy kaszę pokrywką.
  7. Na rozgrzaną patelnię przekładamy marynowane kawałki indyka. Nie wlewamy na patelnię tłuszczu, bo już jest w mięsie.
  8. Podsmażamy indyka, by nabrał koloru. Przekładamy (bez tłuszczu) do garnka z fasolką.
  9. Na patelnię wrzucamy cebulę i szklimy. Przekładamy do garnka.
  10. Na patelnię wlać łyżkę oliwy, rozgrzać i wrzucić paski marchwi. Gdy zmiękną, wrzucić do garnka z potrawką.
  11. Potrawkę gotujemy do tego momentu przez 20-25 minut.
  12. W trakcie gotowania, gdy cebula zmięknie, dodajemy przecier pomidorowy.
  13. Gdy potrawka z przecierem się zagotuje wrzucamy paprykę i ścieramy ząbek czosnku.
  14. Czekamy, aż całość się zagotuje i doprawiamy do smaku.


-----
Podobne:

Polędwiczki wieprzowe z warzywami
Szafranowa potrawka z kurczaka
Kurczak w śmietanie




Discomfort foodDiscomfort foodNiskokaloryczny styczeń 2016




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.