Przez ostatnie dni człowiek się nieco wymroził, więc nabrał ochoty na dobrze doprawione i aromatyczne mięcho. Smaki typowo polskie (miód, czosnek) połączyłam z moją ulubioną kozieradką.
Składniki (na 2 porcje):
4 pałki (podudzia) kurczaka
łyżka miodu skrystalizowanego (1,5 płynnego)
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki kozieradki
szczypta mielonej kolendry
pół łyżeczki chili w proszku
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól
- Pałki pogotować w wodzie ok. 15minut od zagotowania na małym ogniu. Wodę można potem zużyć do przygotowania zupy.
- Gorące podudzia zamarynować w przyprawach, startym czosnku i miodzie (miód skrystalizowany rozpuścić w trzech łyżkach ciepłej wody). Przykryć pokrywką i odstawić na ok. pół godziny. W tym czasie możecie przygotować surówkę.
- Na patelnię przełożyć podudzia kurczaka. Miskę, w której je marynowaliśmy, opłukać wodą (ok. pół szklanki) i wlać na patelnię.
- Włączyć palnik pod patelnią i dusić kurczaka pod przykryciem ok. 10 minut.
- Zdjąć pokrywkę, zwiększyć moc palnika i odparować nieco płyn z patelni.
- Gorące pałki podawać na surówce polane niewielką ilością glazury z patelni.
-----
Podobne:
Kurczak po portugalsku |
Roladki z kurczaka |
Szafranowa potrawka z kurczaka |
Pyszne smaki :-)
OdpowiedzUsuńnie da się ukryć :)
UsuńTez bardzo często takie robię z miodkiem.
OdpowiedzUsuńPs.zostaję u ciebie :)
Prawda, że są smaczne?
UsuńPS
Zapraszam :)