Dziś dzielę się z Wami przepisem na jeden z moich bardziej ulubionych torcików bez pieczenia. Zawiera takie smaki deserowe, bez których nie wyobrażam sobie kuchni: wanilię, migdały i wiórki kokosowe. Tym ciastem i przepisem świętuję 100 tys. wyświetleń mojego bloga. Kto by przypuszczał, że w niespełna rok od publikacji, blog doczeka się tylu wejść? Serdecznie Wam dziękuję za odwiedziny i polecam zrobić u siebie rafaello, by świętować razem ze mną :) Jeśli lubicie te małe białe pralinki, to ciasto też Wam zasmakuje :)
Składniki (na blachę o wymiarach 21 cm x 24 cm przy dnie):
300 g herbatników prostokątnych z ząbkami
800 ml mleka
180 ml cukru
laska wanilii (ewentualnie 2 łyżeczki cukru z wanilią - wtedy trzeba ująć 2 łyżeczki normalnego cukru)
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 90 g)
3 czubate łyżki mąki pszennej (ok. 70 g)
200 g miękkiego masła
2 łyżki białego rumu lub innego niesłodkiego jasnego alkoholu
250 ml wiórków kokosowych + 3 łyżki
ok. 40 g płatków migdałowych
- Do rondla wlać 500 ml mleka, do miski wlać resztę.
- Laskę wanilii przepołowić i grubszą krawędzią ostrza noża wyjąć ze środka ziarenka. Przełożyć je do miski z mlekiem.
- Łupiny laski włożyć do rondla z mlekiem. Całość zagotować.
- Do miski z mlekiem dodać mąki i cukier. Rozmieszać, by nie było grudek.
- Gdy mleko zagotuje się, wyjąć laskę. Wlać słodką mieszaninę mleka z mąkami.
- Cały czas mieszając, doprowadzić budyń w rondlu do zgęstnienia.
- Budyń odstawić do ostygnięcia.
- Masło rozmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niego budyń. Zmiksować na jednolitą masę.
- Do kremowej masy dodać rum i wsypać 250 ml wiórków kokosowych. Wymieszać.
- Dno formy wyłożyć herbatnikami jeden obok drugiego. Ja uprzednio wykładam formę papierem do pieczenia, by ciasto łatwiej było wyjąć z formy.
- Na herbatniki wyłożyć ok. 1/3 całej masy. Równo rozprowadzić.
- Ponownie ułożyć warstwę herbatników, lekko dociskając je dłonią do dna. Herbatniki warto ułożyć dokładnie tak samo jak w warstwie pierwszej. Wtedy ciasto będzie nam się wygodniej kroić.
- Wyłożyć kolejną warstwę kremu.
- I znów ułożyć herbatniki, a potem rozprowadzić na nich resztę kremowej masy.
- Płatki migdałowe wysypać na rozgrzaną suchą patelnię. Podgrzać je i dosypać do nich 3 łyżki wiórków kokosowych. Uprażyć, co jakiś czas poruszając patelnią lub mieszając zawartość łyżką.
- Mieszankę wiórków i płatków migdałowych rozsypać na powierzchni ciasta.
- Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki, by się ścięło i by herbatniki namiękły.
Warto wyjąć rafaello z lodówki na przynajmniej godzinę przed podaniem.
-----
Podobne:
Cytrynowy jagielnik z pigwą |
Cytrusowy deser na piernikach |
Kaszak "Dzieciństwo Mańki" |
Dzisiejsza pogoda w Warszawie zgrała się z moim rafaello kolorystycznie :) Nareszcie spadło trochę śniegu i zrobiło się cieplej :)
świetne ciasto!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Dziękuję :)
UsuńPyszne i szybkie . Uwielbiam kokosowe słodkości. Dziekuje :) W Warszawie więcej śniegu niż na Podkarpaciu.
OdpowiedzUsuńPyszne, nie da się ukryć :)
UsuńZdjęcia skweru są ze środy. Wczoraj wieczorem było tego śniegu jeszcze więcej, ale w nocy było zbyt ciepło, by się utrzymał i już prześwitują czarne plamy ziemi :( Pozdrawiam :)
Od czasu do czasu można sobie pozwolić ;)
OdpowiedzUsuńObserwuję
Fajny blog ja też robiłam rafaelo ale troche inaczej ww tym roku zapraszam do siebie http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Przepisy są różne, tak jak nasze podniebienia :)
Usuń