piątek, 8 stycznia 2016

Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami

Dziś na Mazowszu znów sypie śnieg i wspomnienia przeniosły mnie do zim mojego dzieciństwa, pełnych tego białego puchu i cudownej zabawy na dworze. Teraz temperatura nieco spadła, więc sypie drobniutki śnieg. Ale w ciągu dnia leciały grube płatki, a ja w tę największą dzisiejszą śnieżycę wybrałam się na miasto. Przezornie rano założyłam czapkę z szerokim daszkiem i kurtkę z kapturem, więc śnieg nie był mi straszny i wracałam sobie do mieszkania bez pośpiechu. No dobrze, przyznam się, że miałam też lekką torbę i mogłam sobie na to pozwolić ;) W każdym razie wspomnieniami podczas łażenia po sklepach wróciłam do czasów, gdy w dzienniku telewizyjnym jako jedną z najważniejszych wiadomości podawano wypływanie do Polski statków załadowanych cytrusami z tzw. ciepłych krajów. Miały one dopłynąć do naszego kraju przed mikołajkami, by dzieci wyczekujące paczek w nogach swoich łóżek mogły cieszyć się smakiem pomarańczy, a na Święta również mandarynkami. I w ten sposób u mnie dziś pomarańczowo w kuchni. Zaczęło się od sałatki...





Składniki (na 1 porcję):


burak o masie ok. 300 g
pomarańcza
łyżeczka miodu
ok. 100 g sera typu feta
łyżeczka chrzanu ze słoiczka
ok. 2 łyżek oleju
ok. pół łyżeczki soli
ok. 2 łyżek oliwy
kilka liści mięty


  1. Buraka obrać ze skóry i pokroić na kawałki (jak grube frytki).
  2. Foremkę polać olejem i wrzucić na nią kawałki buraka.
  3. Obtoczyć buraki olejem i posypać solą.
  4. Formę wstawić do piekarnika i piec buraki ok. 40-50 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia obrócić buraki, by pokryły się olejem z drugiej strony.
  5. Z pomarańczy skroić skórę. Owoc podzielić na cząstki (ja ostrym nożem wykrawam miąższ spomiędzy błonek; można to zobaczyć na zdjęciu podczas przygotowań wytrawnej sałatki owocowej z mango; wycinam tam cząstki czerwonego grejpfruta).
  6. Przełożyć cząstki pomarańczy do salaterki i wycisnąć do niej sok z resztek owocu.
  7. Upieczone buraki pokroić na mniejsze cząstki, przełożyć do pomarańczy i dodać miód (jeśli jest skrystalizowany, jak to bywa o tej porze roku, to właśnie na gorących burakach się rozpuści).
  8. Ser pokroić w kostkę i dodać do salaterki.
  9. Dołożyć chrzan i całość wymieszać.
  10. Polać oliwą i posypać porwanymi liśćmi mięty.


Sałatka może być osobną przegryzką, ale też dodatkiem do obiadu (u mnie z pieczonym leszczem).
Początkowo nie miałam na nią gotowego pomysłu. Wiedziałam, że połączę pieczone buraki z pomarańczami. Składniki związane z jej doprawieniem samo jakoś podeszły mi pod rękę. I nieskromnie muszę przyznać, że wyszło niezwykle apetycznie. Na pewno tę sałatkę będę w swojej kuchni powtarzać. Zachęcam do wypróbowania :)


-----
Podobne:

Buraki z pomarańczami do obiadu
Surówka z rukoli i mango do obiadu
Zimowa sałatka owocowa



W krainie miodem płynącej...Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę IINiskokaloryczny styczeń 2016

W krainie miodem płynącej - edycja 2


4 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.