Na dziś zaplanowałam leniwe popołudnie, więc i obiad przygotowałam małym nakładem pracy. Kminek to jedna z moich bardziej ulubionych przypraw. Lubię ją od dzieciństwa, od pierwszego żołnierskiego sucharka z tymi aromatycznymi ziarenkami :) Ze względu na właściwości (poprawia perystaltykę jelit, pobudza wydzielanie śliny i soków trawiennych, przeciwdziała wzdęciom) nasiona kminku polecane są do dań obciążających żołądek: do posiłków tłustych, ciężkostrawnych oraz smażonych. Kminek ma też zastosowanie w zabiegach służących urodzie, ponieważ wspomaga leczenie stanów grzybiczych lub bakteryjnych skóry, łuszczycy i wyprysków.
Składniki (na 1 porcję):
3-4 ziemniaki obrane ze skóry
3 łyżki oliwy
pół łyżeczki nasion kminku
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/3 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne w proszku
pół łyżeczki suszonego czosnku
pół łyżeczki soli
- Do miski wlać oliwę i dodać przyprawy.
- Ziemniaki pokroić na kawałki według uznania.
- Wrzucić ziemniaki do miski i dobrze wymieszać, by pokryły się przyprawami.
- Przełożyć ziemniaki na blachę i polać resztą oliwy.
- Piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W zależności od piekarnika przemieszać w połowie pieczenia i odwrócić.
- Podawać samodzielnie lub jako część dania głównego (u mnie z królikiem pieczonym w winie i kiełkami rzodkiewki).
------
Inne dania z kminkiem:
Wytrawna sałatka owocowa z mango |
Warzywne samosy |
Chleb wileński ze śliwką |
Królika, którego podałam do pieczonych ziemniaków, trzymałam w naczyniu na balkonie. Zobaczcie, co natura wyrzeźbiła na wewnętrznej stronie pokrywy. Wybaczcie pozostałości po pieczeniu na pokrywie - nie umyłam ich, by nie zniszczyć skutku obecnej pogody.
Pyszności! Uwielbiam takie ziemniaki!
OdpowiedzUsuńtak, są pyszne i bardzo uniwersalne. Każdy może do nich dodać swoje ulubione przyprawy.
Usuń