Jest to jedna z moich ulubionych sałatek. Mam nadzieję, że Wam też posmakuje :) Przepis na nią podpatrzyłam w programie kulinarnym prowadzonym przez Pascala Brodnickiego. Zmieniłam składniki, bo - nad czym boleję - piniole są poza zasięgiem mojej kieszeni. Używam zatem słonecznika. Cytrynę, która jest w oryginalnym przepisie zastąpiłam limonką, bo bardziej pasuje mi tu kolorystycznie. Wkrótce na blogu podobna sałatka bogatsza w składniki odżywcze ;)
Składniki:
200 ml ryżu
3 łyżki nasion słonecznika
3-4 łyżki rodzynek
ok. 5 łyżek dobrej oliwy
limonka
wrzątek
awokado (warto kupić dzień wcześniej, by zmiękło)
1/3 - 1/2 doniczki mięty
kolorowy pieprz
- Ryż opłukać w kilku wodach, a potem ugotować w 400 ml wody.
- Gdy ryż wchłonie wodę, a reszta wyparuje, przykryć garnek pokrywką i odstawić na ok. 10 minut, by ryż doszedł.
- Potem odstawić ryż na ok. pół godziny, by nieco ostygł (nie musi być zimny).
- Na suchej patelni uprażyć słonecznik i przerzucić go do ryżu.
- Patelnię nieco schłodzić.
- Patelnię z powrotem ustawić na palniki i wlać na nią 2-3 łyżki oliwy i od razu dodać rodzynki. Poruszać patelnią w różne strony, by rodzynki pokryły się oliwą.
- Gdy rodzynki zwiększą swoją objętość (nie wolno dopuścić, by się przysmażyły), przełożyć je do ryżu.
- Skórkę limonki porządnie umyć i sparzyć wrzątkiem.
- Limonkę położyć na desce i porolować ją, dociskając wewnętrzną stroni dłoni (ten zabieg pozwoli uzyskać jak najwięcej soku).
- Na tarce o małych oczkach zetrzeć skórkę limonki do ryżu.
- Awokado przepołowić, usunąć pestkę i obrać ze skóry, a następnie pokroić w kostkę. Dodać do ryżu.
- Z limonki wycisnąć cały sok na awokado.
- Całość wymieszać.
- Dodać liście mięty rozdrobnione w palcach lub pokrojone nożem.
- Polać sałatkę oliwą, posypać świeżo zmielonym pieprzem i zajadać, ciesząc się jej przyjemnym aromatem :)
-----
Podobne:
Wytrawna owocowa sałatka z mango |
Ryżowa sałatka z kurczaka i ananasa |
Sałatka z awokado i łososia |
Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńciekawie smakuje i pięknie pachnie; polecam :)
Usuń