czwartek, 7 stycznia 2016

Limonkowo-miętowa sałatka ryżowa

Jest to jedna z moich ulubionych sałatek. Mam nadzieję, że Wam też posmakuje :) Przepis na nią podpatrzyłam w programie kulinarnym prowadzonym przez Pascala Brodnickiego. Zmieniłam składniki, bo - nad czym boleję - piniole są poza zasięgiem mojej kieszeni. Używam zatem słonecznika. Cytrynę, która jest w oryginalnym przepisie zastąpiłam limonką, bo bardziej pasuje mi tu kolorystycznie. Wkrótce na blogu podobna sałatka bogatsza w składniki odżywcze ;)





Składniki:


200 ml ryżu
3 łyżki nasion słonecznika
3-4 łyżki rodzynek
ok. 5 łyżek dobrej oliwy
limonka
wrzątek
awokado (warto kupić dzień wcześniej, by zmiękło)
1/3 - 1/2 doniczki mięty
kolorowy pieprz

  1. Ryż opłukać w kilku wodach, a potem ugotować w 400 ml wody.
  2. Gdy ryż wchłonie wodę, a reszta wyparuje, przykryć garnek pokrywką i odstawić na ok. 10 minut, by ryż doszedł.
  3. Potem odstawić ryż na ok. pół godziny, by nieco ostygł (nie musi być zimny).
  4. Na suchej patelni uprażyć słonecznik i przerzucić go do ryżu.
  5. Patelnię nieco schłodzić. 
  6. Patelnię z powrotem ustawić na palniki i wlać na nią 2-3 łyżki oliwy i od razu dodać rodzynki. Poruszać patelnią w różne strony, by rodzynki pokryły się oliwą.
  7. Gdy rodzynki zwiększą swoją objętość (nie wolno dopuścić, by się przysmażyły), przełożyć je do ryżu.
  8. Skórkę limonki porządnie umyć i sparzyć wrzątkiem.
  9. Limonkę położyć na desce i porolować ją, dociskając wewnętrzną stroni dłoni (ten zabieg pozwoli uzyskać jak najwięcej soku).
  10. Na tarce o małych oczkach zetrzeć skórkę limonki do ryżu.
  11. Awokado przepołowić, usunąć pestkę i obrać ze skóry, a następnie pokroić w kostkę. Dodać do ryżu.
  12. Z limonki wycisnąć cały sok na awokado.
  13. Całość wymieszać.
  14. Dodać liście mięty rozdrobnione w palcach lub pokrojone nożem.
  15. Polać sałatkę oliwą, posypać świeżo zmielonym pieprzem i zajadać, ciesząc się jej przyjemnym aromatem :)




-----
Podobne:

Wytrawna owocowa sałatka z mango
Ryżowa sałatka z kurczaka i ananasa
Sałatka z awokado i łososia


Niskokaloryczny styczeń 2016


2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.