sobota, 17 kwietnia 2021

Surówka z selera do obiadu

Surówka z selera należy do jednych z moich ulubionych, zwłaszcza że wykonuje się ją bardzo szybko. Warto przygotować ją wcześniej, by seler się odpowiednio nasączył. Jesienią nie ma to znaczenia, ale wiosną korzeń jest bardziej wysuszony i by nie wydawał się suchy, musi mieć czas na uzyskanie odpowiedniej wilgotności.




Składniki:
seler korzeniowy
łyżeczka soku z cytryny
kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany
garść suszonych żurawin (mogą być też rodzynki lub suszone figi pokrojone w kostkę)

  1. Jeśli żurawina jest sucha zalać ją wcześniej wrzątkiem. Zostawić na ok. 5 minut, odcedzić pozostawić do ostudzenia. Jeśli żurawina jest świeża, ten krok można pominąć.
  2. Seler obrać, przekroić na połowę, wypłukać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Starty seler skropić sokiem z cytryny.
  4. Seler wymieszać z żurawiną i jogurtem. Ilość jogurtu zależy od indywidualnych upodobań.
  5. Surówka powinna odstać ok. kwadransa, zanim zostanie podana do obiadu.


-----
Podobne:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.