piątek, 2 kwietnia 2021

Wegańska, wytrawna galareta

W moim rodzinnym domu na każde Święta przygotowywało się galaretę z drobiu, czyli tzw. zimne nóżki. Nigdy nie należały one do moich ulubionych dań, dlatego zawsze dodawałam do nich sporo chrzanu i keczupu. Program Jamesa Martina, którego oglądałam namiętnie kilkadziesiąt lat temu zainspirował mnie do wykonania warzywnej wersji tej świątecznej potrawy. Smaku w niej dużo, a przyjemności z jedzenia jeszcze więcej 😊😋 Roślinna galareta jest zdecydowanie mniej praco i czasochłonna. Można ją wykonać wieczorem, a rano jest gotowa do jedzenia.




Składniki (na keksówkę o wymiarach (30x10x6) cm):

1 litr wody
pół główki czosnku
3 suszone papryczki chili
liść laurowy
liść limonki kaffir
4 ziarna ziela angielskiego
goździk
szczypta suszonego imbiru
sól
pieprz
łyżka sosu sojowego
3 duże marchewki
12 małych pieczarek
pietruszka
o. 200 g brokułu
12 marynowanych mini kolb kukurydzy
3 łyżki kukurydzy
3 łyżki groszku
3 liście natki pietruszki
2 płaskie łyżeczki agaru

  1. Wodę zagotować z czosnkiem, chili, szczyptą imbiru, zielem angielskim, liściem laurowym i liściem kaffiru. Doprawić płaską łyżeczką soli i ćwiartką łyżeczki pieprzu.
  2. Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić na talarki.
  3. Pieczarki pokroić na połówki.
  4. Brokuł podzielić na różyczki.
  5. Do wrzątki wrzucić marchew, pietruszkę, pieczarki i brokuł. Wlać sos sojowy. Gotować al dente. To jest czas, żeby ewentualnie doprawić całość do smaku.
  6. Warzywa, przyprawy i pieczarki wyłowić szumówką. Cząstki brokułu odłożyć na osobny talerzyk, bo te lepiej wykładać osobno, by je ładnie ułożyć. Czosnek, liść laurowy, goździk, ziele angielskie i liść kaffiru odrzucić.
  7. Do wrzątku dodać agar. Wymieszać dokładnie rózgą. Gotować ok. 3 minut. Zdjąć z palnika i odstawić, by płyn nieco ostygł i zaczął się żelować.
  8. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą tak, by jej brzegi ze wszystkich stron wystawały ponad formę.
  9. Do warzyw dodać kukurydzę i groszek. Dokładnie wymieszać.
  10. Do keksówki wkładać warzywa według uznania. Mini kolby kukurydzy sugeruję ułożyć w dwóch warstwach po 6 sztuk w każdej.
  11. Całość posypać rozdrobnioną natką pietruszki.
  12. Gdy płyn ostygnie i zacznie się żelować, wlać go równomiernie do keksówki.
  13. Całość odstawić do całkowitego ostudzenia i zżelowania. Ja zostawiłam na noc na blacie w kuchni.
  14. Po zastygnięciu na formie z galaretą położyć deskę lub półmisek (docelową podstawę pod galaretę), a następnie odwrócić keksówkę, by galareta opadła na deskę/półmisek. 
  15. Usunąć folię.
  16. Przechowywać w lodówce. Wyjąć z niej galaretę na pół godziny przed podaniem. Podawać z sokiem z cytryny lub chrzanem.




-----
Podobne:



3 komentarze:

  1. wygląda cudownie! ale ja muszę dodać chociaż kurczaka, zabieram przepis,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie wyszła ta galareta - apetycznie i kolorowo. Te małe kukurydze wyglądają jak kwiatuszki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😊 Kukurydze dodają nie tylko uroku, ale też smaku 😋

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.