niedziela, 4 sierpnia 2019

Placki z cukinii i serka wiejskiego

Spadły temperatury, zrobiło się bardziej wilgotno i cukinia w warzywniku rośnie jak na drożdżach . Nadszedł więc czas na jej wykorzystywanie niemal każdego dnia. Do tej pory zamieściłam tu sporo przepisów na różne dania z cukinii. Dziś kolejny przepis na placki, które można podać do obiadu albo jako wkładka do kanapek.




Składniki (na 7 grubych placków):

0,5 kg cukinii
serek wiejski (200 g)
2 jajka
3 łyżki mąki orkiszowej
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
pół łyżeczki mielonej kozieradki
kilka liści bazylii
olej do smażenia

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Umieścić w durszlaku, posypać solą, wymieszać i odstawić na kwadrans.
  2. Do miski dodać serek wiejski (same krupy, bez śmietanki) i jajka. Wymieszać.
  3. Do serka z jajkami dodać odciśniętą cukinię, mąkę, posiekaną bazylię i przyprawy. Wymieszać.
  4. Kłaść masę na patelnię na niewielką ilość rozgrzanego tłuszczu.
  5. Placki smażyć z obu stron na palniku o średniej mocy..
  6. Zaraz po usmażeniu placki odłożyć na ręcznik papierowy, by odciekły z nadmiaru tłuszczu.

Placki można podać z sałatą polaną śmietanką pozostałą po serku.
Świetnie sprawdzają się też podane w bułce z sałatą, sosem i np. z ogórkami konserwowymi lub ogórkami kanapkowymi.




Warzywa dyniowate 2019


2 komentarze:

  1. Cukiniowe placuszki, to jest to.... Pozdrówka )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni i można z niej wyczarować naprawdę pyszne posiłki. Pozdrawiam :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.