Spadły temperatury, zrobiło się bardziej wilgotno i cukinia w warzywniku rośnie jak na drożdżach . Nadszedł więc czas na jej wykorzystywanie niemal każdego dnia. Do tej pory zamieściłam tu sporo przepisów na różne dania z cukinii. Dziś kolejny przepis na placki, które można podać do obiadu albo jako wkładka do kanapek.
Składniki (na 7 grubych placków):
0,5 kg cukinii
serek wiejski (200 g)
2 jajka
3 łyżki mąki orkiszowej
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
pół łyżeczki mielonej kozieradki
kilka liści bazylii
olej do smażenia
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Umieścić w durszlaku, posypać solą, wymieszać i odstawić na kwadrans.
- Do miski dodać serek wiejski (same krupy, bez śmietanki) i jajka. Wymieszać.
- Do serka z jajkami dodać odciśniętą cukinię, mąkę, posiekaną bazylię i przyprawy. Wymieszać.
- Kłaść masę na patelnię na niewielką ilość rozgrzanego tłuszczu.
- Placki smażyć z obu stron na palniku o średniej mocy..
- Zaraz po usmażeniu placki odłożyć na ręcznik papierowy, by odciekły z nadmiaru tłuszczu.
Placki można podać z sałatą polaną śmietanką pozostałą po serku.
Świetnie sprawdzają się też podane w bułce z sałatą, sosem i np. z ogórkami konserwowymi lub ogórkami kanapkowymi.
Cukiniowe placuszki, to jest to.... Pozdrówka )
OdpowiedzUsuńCukinia jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni i można z niej wyczarować naprawdę pyszne posiłki. Pozdrawiam :)
Usuń