sobota, 1 lipca 2023

Makaron ze szparagami i boczniakami

Nawet się nie spostrzegłam, kiedy przyszło lato. A to oznacza pożegnanie sezonu na szparagi. Ostatnie w tym roku danie ze szparagami musiało być zatem wyjątkowe i pachnące. Połączenie z boczniakami i śmietanką okazało się przepyszne 😋 A do tego pięknie pachniało estragonem.




Składniki (na 3 porcje):
300 g makaronu typu rurki    
6 zielonych szparagów
6 boczniaków
płaska łyżeczka suszonego estragonu
100 ml śmietanki 30%
olej do smażenia
sól
pieprz
twardy ser dojrzewający
szczypior z dymki

  1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.
  2. Końcówki szparagów obrać ze skórki. Szparagi pokroić w coraz większe kawałki. Ich główki pozostawić w całości.
  3. Boczniki pokroić w paski.
  4. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć na nim szparagi i boczniaki.
  5. Gdy szparagi zmiękną dodać suszony estragon, a potem śmietankę.
  6. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Na patelnię dodać odcedzony makaron.
  8. Wszystko dokładnie wymieszać.
  9. Danie podawać po oprószeniu tartym serem. Posypać niewielką ilością szczypioru z dymki.



-----
Podobne:

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.