piątek, 18 sierpnia 2023

Pasta z cukinii i pieczonej papryki

Cukinii w warzywniku po ostatnich deszczach znów dużo i rozpoczął się sezon na paprykę. Dlaczego by ich nie połączyć? Pastę robiłam z myślą o smarowaniu pieczywa i do urozmaicenia kanapek. Ma delikatny smak z ziołową nutą.




Składniki (na 11 słoiczków o pojemności 220 ml):

🌶️8 papryk 
🌶️2 łyżki oleju
🌶️2 duże, młode cukinie (w sumie 2 kg) 
🌶️1 duża cebula 
🌶️2 duże, mięsiste pomidory 
🌶️1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 
🌶️1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 
🌶️1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
🌶️1 łyżeczka suszonego oregano 
🌶️4 ząbki polskiego czosnku 
🌶️sól 
🌶️pieprz 

  1. Papryki przekroić na pół. Usunąć z nich gniazda nasienne. 
  2. Na dużą blachę wylać 2 łyżki oleju. Obtoczyć w nim papryki tak, by cała ich skórka była pokryta olejem. 
  3. Ułożyć papryki skórką do dołu i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 °C. 
  4. Wyłączyć piekarnik. Zostawić w nim papryki jeszcze 15 minut przy zamkniętych drzwiczkach.
  5. Po ostudzeniu obrać papryki ze skórek. 
  6. Pokroić byle jak i wrzucić do garnka razem z sosem z blachy. 
  7. Z cukinii usunąć watę. Miąższ pokroić w kostkę. 
  8. Cebulę obrać i pokroić w piórka. 
  9. Cebulę i cukinię dodać do papryki. Dusić do miękkości. 
  10. Do warzyw dodać pomidory obrane ze skórek, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Gotować do gęstej konsystencji. 
  11. Całość zblendować. 
  12. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  13. Włożyć do słoiczków i zakręcić je. 
  14. Pasteryzować w garze 15 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.



-----
 Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.