Pamiętam swoje zdziwienie podczas pierwszego śniadania, które jadłam w Londynie, gdy podano mi gotowaną fasolkę. Od tamtego czasu minęło 8 lat, ale wciąż fasola nie pasuje mi na początek dnia. Okazuje się, że te nasiona podaje się na śniadania w innej części globu. Dziś zapraszam po przepis na ful, wegański gulasz z Kuwejtu. Nie mylić z pastą z bobu serwowaną w Egipcie. Przez całkowity przypadek dowiedziałam się, że ful jest ulubionym daniem śniadaniowym ambasadora Kuwejtu w Polsce. Ful warto przygotować dzień przed jego podaniem, by smaki się przegryzły.
🥘 200 ml suchej kolorowej fasoli
🥘 4 duże pomidory
🥘 chili
🥘 pół łyżeczki mielonej kozieradki
🥘 pół łyżeczki mielonego kminku
🥘 szczypta cynamonu
🥘 2 łyżki oleju do smażenia
🥘 sól
🥘 pieprz
🥘 oliwa lub dobry olej
- Fasolę moczyć przez kilka godzin, by spęczniała.
- Odlać wodę, w której moczyła się fasola i zalać ziarna świeża wodą.
- Gotować fasolę do miękkości, w trakcie odcedzając ją 2 razy i zalewając świeżym wrzątkiem.
- Na dwóch łyżkach oleju obsmażyć pomidory pozbawione skórek i rozdrobnione chili.
- Gdy pomidory się rozpadną, dodać przyprawy, a następnie miękką fasolę.
- Dusić ok. 10 minut.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ful podawać polany oliwą.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.