niedziela, 10 września 2023

Ful

Pamiętam swoje zdziwienie podczas pierwszego śniadania, które jadłam w Londynie, gdy podano mi gotowaną fasolkę. Od tamtego czasu minęło 8 lat, ale wciąż fasola nie pasuje mi na początek dnia. Okazuje się, że te nasiona podaje się na śniadania w innej części globu. Dziś zapraszam po przepis na ful, wegański gulasz z Kuwejtu. Nie mylić z pastą z bobu serwowaną w Egipcie. Przez całkowity przypadek dowiedziałam się, że ful jest ulubionym daniem śniadaniowym ambasadora Kuwejtu w Polsce. Ful warto przygotować dzień przed jego podaniem, by smaki się przegryzły.




Składniki (na 2-3 porcje): 

🥘 200 ml suchej kolorowej fasoli 
🥘 4 duże pomidory 
🥘 chili 
🥘 pół łyżeczki mielonej kozieradki 
🥘 pół łyżeczki mielonego kminku 
🥘 szczypta cynamonu 
🥘 2 łyżki oleju do smażenia 
🥘 sól 
🥘 pieprz 
🥘 oliwa lub dobry olej

  1.  Fasolę moczyć przez kilka godzin, by spęczniała. 
  2. Odlać wodę, w której moczyła się fasola i zalać ziarna świeża wodą. 
  3. Gotować fasolę do miękkości, w trakcie odcedzając ją 2 razy i zalewając świeżym wrzątkiem. 
  4. Na dwóch łyżkach oleju obsmażyć pomidory pozbawione skórek i rozdrobnione chili. 
  5. Gdy pomidory się rozpadną, dodać przyprawy, a następnie miękką fasolę. 
  6. Dusić ok. 10 minut. 
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  8. Ful podawać polany oliwą.



-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.