niedziela, 15 lutego 2015

Gulasz z ciecierzycy - sposób na obiad do odgrzewania

Gulasz to jedno z tych dań, które najlepiej smakują następnego dnia. Idealnie zatem nadaje się do odgrzewania dla tych, którzy późno wracają do domu i potrzebują zjeść coś gotowanego, by się rozgrzać w zimowe wieczory. Dziś wydanie wegańskie, bo z myślą o środzie popielcowej.




Składniki:

szklanka ciecierzycy
duża marchewka
pietruszka
kawałek selera korzeniowego
pół cebuli
pół czerwonej papryki
łyżeczka suszonego cząbru
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
łyżka lub dwie przecieru pomidorowego lub 200 ml sosu pomidorowego
sól, pieprz
2 łyżki oleju
wrzątek

  1. Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc.
  2. Następnego dnia wypłukać ciecierzycę kilka razy. 
  3. Zalać ciecierzycę świeżą wodą tylko tak, by przykryła ziarna. Zagotować i odlać wodę.
  4. Do ciecierzycy wlać wrzątek (ok. 2 cm nad ziarna) i gotować ok. 40 minut. Potem zostawić na ok. 2 godz. pod przykryciem. Niedogotowana ciecierzyca sama dojdzie.
  5. Część ciecierzycy zmiksować dla zagęszczenia gulaszu.
  6. Obrać warzywa. Seler, pietruszkę i marchew pokroić na kawałki wielkości ziaren ciecierzycy, a cebulę w kostkę.
  7. Warzywa korzeniowe przesmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać cebulę i zeszklić.
  8. Do warzyw dodać ciecierzycę z zalewą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i cząber.
  9. Gulasz gotować do miękkości marchewki.
  10. Paprykę pokroić w kostkę, dorzucić do gulaszu.
  11. Dodać sos pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą i pieprzem.




Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.