Ten rok obfituje w wiele wyjazdów i podróży. To też sprawia, że wpisów na blogu mniej. Ale nie przestaję gotować i wymyślać nowych przepisów. W czasie tegorocznych wycieczek bardzo sprawdziły się pizzerinki z poniższego przepisu. Były przekąską w czasie przerwy na rozprostowanie w jakimś MOPie, ale i późnym posiłkiem, gdy już dotarło się do hotelu, a zmęczenie i pusty żołądek podpowiadały "jeść i spać". Można oczywiście dodać do nich ulubione dodatki. Ja zazwyczaj dodaję pieczarki i paprykę.
300 g włoskiej mąki typu 00
15 g drożdży
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli
170 g ciepłej wody
2 łyżki oleju
200 g mozzarelli
6-8 średnich pieczarek
pół czerwonej papryki
6 łyżek przecieru pomidorowego lub pasteryzowanych pomidorów w kawałkach
mała cebula
suszone oregano
sól
- Mąkę wsypać do miski.
- Na środku zrobić wgłębienie.
- Wkruszyć do niego drożdże. Posypać je połową łyżeczki cukru i wlać 50 ml wody. Wymieszać delikatnie i odstawić na ok. 10 minut.
- Dodać resztę wody i sól, i wyrobić ciasto.
- Pod koniec dodać olej. Wyrabiać jeszcze chwilę. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Pieczarki i mozzarellę pokroić w plasterki, a cebulę w piórka.
- Paprykę pokroić w kostkę.
- Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto odgazować, chwilę je wyrabiając.
- Podzielić ciasto na 6 części. Uformować z nich kulki, a następnie rozpłaszczyć rękoma, formując okrągłe placki.
- Placki rozłożyć na blasze.
- Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C.
- Placki posmarować na środku przecierem pomidorowym lub pomidorami w kawałkach.
- Na przecierze rozłożyć plastry mozzarelli, potem pieczarki, a następnie pokrojoną w piórka cebulę i kawałki papryki.
- Całość posypać solą i suszonym oregano.
- Piec 12 minut w 230 stopniach Celsjusza, a potem zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec jeszcze 10-15 minut.
- Wyjąć na kartkę do ostudzenia.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.