Nadszedł czas, gdy nie nadążam z bieżącym przerabianiem warzyw i owoców. Ogórki wyrosły więc ponad miarę. Postanowiłam więc zrobić pierwszą w tym roku sałatkę ogórkową do słoików. Zimą z pewnością się przyda 😊 Podobnych przepisów na blogu jest kilka (zapraszam do zakładki PRZETWORY - klik).
🥒3 kg wyrośniętych ogórków
🥒2 duże cebule
🥒3 łyżeczki kurkumy
🥒2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
🥒2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
🥒2 łyżeczki białej gorczycy
🥒1 łyżka soli
🥒250 ml cukru
🥒250 ml octu 10%
- Umyte ogórki poszatkować w plastry.
- Cebule pokroić w piórka. Dodać do ogórków.
- Do warzyw dodać resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godz.
- Sałatkę wkładać do słoików. Zalać płynem, który został w misce.
- Pasteryzować 2 min.
- Słoiki wyjąć z wrzątku i pozwolić, by wolno stygły.
- Przechowywać w chłodnym miejscu.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.