środa, 27 lipca 2022

Ogórki z kurkumą na zimę

Nadszedł czas, gdy nie nadążam z bieżącym przerabianiem warzyw i owoców. Ogórki wyrosły więc ponad miarę. Postanowiłam więc zrobić pierwszą w tym roku sałatkę ogórkową do słoików. Zimą z pewnością się przyda 😊 Podobnych przepisów na blogu jest kilka (zapraszam do zakładki PRZETWORY - klik).




Składniki (na 10 słoików o objętości 370 ml):
🥒3 kg wyrośniętych ogórków 
🥒2 duże cebule 
🥒3 łyżeczki kurkumy 
🥒2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 
🥒2 łyżeczki papryki ostrej w proszku 
🥒2 łyżeczki białej gorczycy 
🥒1 łyżka soli 
🥒250 ml cukru 
🥒250 ml octu 10% 

  1. Umyte ogórki poszatkować w plastry. 
  2. Cebule pokroić w piórka. Dodać do ogórków. 
  3. Do warzyw dodać resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godz. 
  4. Sałatkę wkładać do słoików. Zalać płynem, który został w misce. 
  5. Pasteryzować 2 min. 
  6. Słoiki wyjąć z wrzątku i pozwolić, by wolno stygły. 
  7. Przechowywać w chłodnym miejscu.



-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.