wtorek, 26 lipca 2022

Tanie wegańskie ciasto z wiśniami do kawy

Połączenie wiśni i kakao to zawsze strzał w dziesiątkę 🎯🎯👍👍. A do tego jeszcze smak i zapach świeżo mielonej i zaparzonej kawy 😀😀😋😋 Marzenie, które niskim kosztem można szybko spełnić 😊😃 Ja piekłam w dużej formie, bo potrzebowałam ciasta na już do kawy. Z podanych proporcji można je upiec w keksówce, wydłużając czas pieczenia do 40 minut.




Składniki (na formę (34 x 20) cm):
400 ml mąki pszennej 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
3 łyżki kakao 
łyżka kawy rozpuszczalnej 
200 ml cukru 
65 ml oleju 
1,5 łyżki octu 10%
330 ml wody 
ok. pół litra wiśni 

  1. Wiśnie umyć i wydrylować.
  2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  3. Włączyć piekarnik na 190 stopni C.; opcja pieczenia góra/dół. 
  4. W misce umieścić wszystkie składniki (z wyjątkiem wiśni). 
  5. Miksować na gładką masę. 
  6. Przelać masę do foremki. 
  7. Na wierzchu ułożyć wiśnie. 
  8. Piec ok. 30 minut w temp. 190 stopni C. Jest upieczone, gdy wbity w nie patyczek nie jest oklejony ciastem. 
  9. Zaraz po upieczeniu wyłożyć ciasto na kratkę.

2 komentarze:

  1. Wspaniale wygląda, wydaje się prosty w wykonaniu - może spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.