Połączenie wiśni i kakao to zawsze strzał w dziesiątkę 🎯🎯👍👍. A do tego jeszcze smak i zapach świeżo mielonej i zaparzonej kawy 😀😀😋😋 Marzenie, które niskim kosztem można szybko spełnić 😊😃 Ja piekłam w dużej formie, bo potrzebowałam ciasta na już do kawy. Z podanych proporcji można je upiec w keksówce, wydłużając czas pieczenia do 40 minut.
400 ml mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
łyżka kawy rozpuszczalnej
200 ml cukru
65 ml oleju
1,5 łyżki octu 10%
330 ml wody
ok. pół litra wiśni
- Wiśnie umyć i wydrylować.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Włączyć piekarnik na 190 stopni C.; opcja pieczenia góra/dół.
- W misce umieścić wszystkie składniki (z wyjątkiem wiśni).
- Miksować na gładką masę.
- Przelać masę do foremki.
- Na wierzchu ułożyć wiśnie.
- Piec ok. 30 minut w temp. 190 stopni C. Jest upieczone, gdy wbity w nie patyczek nie jest oklejony ciastem.
- Zaraz po upieczeniu wyłożyć ciasto na kratkę.
Wspaniale wygląda, wydaje się prosty w wykonaniu - może spróbuję :)
OdpowiedzUsuńSylwio, jest bardzo łatwe. Polecam :)
Usuń