piątek, 15 lipca 2022

Kwas z czerwonych porzeczek

Upały znów nawiedziły Polskę, a synoptycy zapowiadają, że antycyklon w Afryce spowoduje jeszcze większy wzrost temperatury. Dlatego proponuję przygotować wyśmienity, naturalnie lekko gazowany napój o przyjemnym kolorze, który zawdzięcza czerwonym porzeczkom. Napój doskonale gasi pragnienie, a jego kolor sprawia, że ochotę na niego mają nawet dzieciaki. Spokojnie możemy nim je poczęstować, bo jest skutkiem fermentacji beztlenowej, zatem nie zawiera alkoholu.




Składniki:

1,2 l obranych i wypłukanych czerwonych porzeczek
1,2 l wody (miękkiej, przefiltrowanej i przegotowanej)
0,2 l płynnego miodu

  1. Porzeczki wrzucić do dużego słoja.
  2. Wlać do nich wodę i miód. Wymieszać, a słój zakręcić.
  3. Słój odstawić w wygodne miejsce tak, by można było mieszać jego zawartość kilka razy dziennie. Ważne: mieszamy słojem, z rzadka tylko go otwierając.
  4. Kwas jest gotowy do picia, gdy porzeczki zaczną opadać.


-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.