poniedziałek, 8 lipca 2019

Wiśniówka dla zdrowotności

Przepis na pierwszą w moim życiu wiśniówkę dostałam lata temu od kolegi. Od tamtego czasu przepis uległ kilku modyfikacjom, by w rezultacie powstała niezbyt słodka nalewka o niezbyt dużej mocy. Jak w przypadku każdej nalewki lub likieru na owocach kluczem do sukcesu są: owoce dobrej jakości zbierane w słoneczny dzień i czas. Najpierw owoce muszą się przemacerować, a potem kolejne nalewy muszą nabierać smaku i aromatu poprzez długie dojrzewanie.




Składniki:

1,5 kg wiśni (3/4 wydrylowanych)
0,5 l spirytusu
12-15 sparzonych migdałów
0,5 l wódki 40%
0,25 kg cukru
0,5 l wody


  1. Wiśnie i migdały umieścić w słoju. Zalać spirytusem. Odstawić na 6 tygodni w ciepłe miejsce w cieniu. Mieszać zawartość przynajmniej 2 razy w tygodniu.
  2. Zlać nalew do innego słoja.
  3. Do wiśni wlać wódkę i wsypać cukier. Odstawić na kolejne 4 tygodnie w ciepłe miejsce w cieniu. Codziennie mieszać, by cukier się rozpuścił.
  4. Zlać nalew znad wiśni i połączyć go z pierwszym nalewem.
  5. Wiśnie na durszlaku przelać wodą i odsączyć.
  6. Wodę wlać do nalewów. Zamieszać.
  7. Nalewy odstawić na przynajmniej pół roku w chłodne i ciemne miejsce. 
  8. Butelkować. Ja zazwyczaj butelkuję w kolejnym roku przy nastawianiu kolejnej wiśniówki.





Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory z owoców, warzyw, ziół lub grzybów i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w piątej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej.


https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2019/06/robmy-przetwory-5-zaproszenie-do-udziau.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.