wtorek, 30 lipca 2019

Marmurkowy sernik owocowy na lato

Dziś Międzynarodowy Dzień Sernika, więc mam dla Was mój absolutny hit tego lata. Trochę się trzeba przy nim napracować, ale naprawdę warto. Oczywiście można przygotować sernik bez pieczenia, bo łatwiej i szybciej. Jednak dla mnie sernik doskonały to sernik pieczony, bez spodu, wilgotny i jednocześnie delikatny oraz obowiązkowo z sezonowymi dodatkami. Dlatego w dzisiaj proponowanym przepisie znajdują się przeróżne letnie owoce. To ich dodatek zajmuje najwięcej czasu, więc od nich trzeba zacząć. Pieczenie sernika bez spodu oznacza, że trzeba przygotować odpowiednią masę i dostosować do niej odpowiednią temperaturę. Tę pierwszą uzyskamy przez zastosowanie doskonałego twarogu, który sprawi, że sernik dobrze się upiecze i będzie miał aksamitną strukturę.




Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm):

100 g przecieru z żółtych owoców (np. moreli, nektarynek, białych porzeczek)
100 g przecieru z czerwonych owoców (np.malin, czerwonych porzeczek, wiśni)
100 g przecieru z ciemnych owoców (np. czarnych porzeczek, jeżyn, borówek amerykańskich, jagód)
750 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g gorzkiej czekolady
owoce na wierzch sernika
łyżka masła
płaska łyżka mąki kasztanowej lub ciecierzycowej albo bułki tartej (w wersji glutenowej)

  1. Przygotowanie sernika rozpocząć od przecierów owocowych. Większość typowo polskich letnich owoców zawiera sporo pestek, więc owoce muszą być przetarte przez gęste sito. Wcześniej można je zblendować, żeby przecieranie sobie ułatwić.
  2. Do każdego przecieru dodać po płaskiej łyżce cukru. Wymieszać.
  3. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką kasztanową lub bułką tartą.
  4. Nastawić piekarnik na 190 stopni C.
  5. Twaróg wrzucić do miski, dodać jaja, mąkę ziemniaczaną, cukier i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie zmiksować.
  6. Masę serową podzielić na 4 części.
  7. Do jednej dodać przecier z jasnych owoców, do drugiej - przecier z czerwonych owoców, do trzeciej - przecier z ciemnych owoców.
  8. Na dno tortownicy wylać połowę masy bez owoców, potem wlewać w całości kolejno: masę z czerwonymi owocami, masę z jasnymi owocami, masę z ciemnymi owocami i resztę masy bez owoców. Nie wyrównywać poszczególnych mas, niech same się rozlewają, jak im wygodnie.
  9. Na wierzchu ułożyć owoce. W moim wypadku to maliny, które po upieczeniu będą ładnie się rozpływać.
  10. Wstawić tortownicę do piekarnika. Piec 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni C. i piec jeszcze godzinę.
  11. Po upieczeniu sernik zostawić na 10 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Potem wyjąć na kratkę, by ostygł. Nie wyjmować z tortownicy!
  12. Wystudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
  13. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  14. Wylać czekoladę na wierzch sernika i od razu ułożyć na nim owoce.
  15. Po ok. 15 minutach sernik jest gotowy do podania.



Sernik zgłaszam do konkursu "Tajemnice doskonałego sernika"


Tajemnice doskonałego sernika








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.