Dziś Międzynarodowy Dzień Sernika, więc mam dla Was mój absolutny hit tego lata. Trochę się trzeba przy nim napracować, ale naprawdę warto. Oczywiście można przygotować sernik bez pieczenia, bo łatwiej i szybciej. Jednak dla mnie sernik doskonały to sernik pieczony, bez spodu, wilgotny i jednocześnie delikatny oraz obowiązkowo z sezonowymi dodatkami. Dlatego w dzisiaj proponowanym przepisie znajdują się przeróżne letnie owoce. To ich dodatek zajmuje najwięcej czasu, więc od nich trzeba zacząć. Pieczenie sernika bez spodu oznacza, że trzeba przygotować odpowiednią masę i dostosować do niej odpowiednią temperaturę. Tę pierwszą uzyskamy przez zastosowanie doskonałego twarogu, który sprawi, że sernik dobrze się upiecze i będzie miał aksamitną strukturę.
Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm):
100 g przecieru z żółtych owoców (np. moreli, nektarynek, białych porzeczek)
100 g przecieru z czerwonych owoców (np.malin, czerwonych porzeczek, wiśni)
100 g przecieru z ciemnych owoców (np. czarnych porzeczek, jeżyn, borówek amerykańskich, jagód)
750 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone Président
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g gorzkiej czekolady
owoce na wierzch sernika
łyżka masła
płaska łyżka mąki kasztanowej lub ciecierzycowej albo bułki tartej (w wersji glutenowej)
- Przygotowanie sernika rozpocząć od przecierów owocowych. Większość typowo polskich letnich owoców zawiera sporo pestek, więc owoce muszą być przetarte przez gęste sito. Wcześniej można je zblendować, żeby przecieranie sobie ułatwić.
- Do każdego przecieru dodać po płaskiej łyżce cukru. Wymieszać.
- Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką kasztanową lub bułką tartą.
- Nastawić piekarnik na 190 stopni C.
- Twaróg wrzucić do miski, dodać jaja, mąkę ziemniaczaną, cukier i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie zmiksować.
- Masę serową podzielić na 4 części.
- Do jednej dodać przecier z jasnych owoców, do drugiej - przecier z czerwonych owoców, do trzeciej - przecier z ciemnych owoców.
- Na dno tortownicy wylać połowę masy bez owoców, potem wlewać w całości kolejno: masę z czerwonymi owocami, masę z jasnymi owocami, masę z ciemnymi owocami i resztę masy bez owoców. Nie wyrównywać poszczególnych mas, niech same się rozlewają, jak im wygodnie.
- Na wierzchu ułożyć owoce. W moim wypadku to maliny, które po upieczeniu będą ładnie się rozpływać.
- Wstawić tortownicę do piekarnika. Piec 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni C. i piec jeszcze godzinę.
- Po upieczeniu sernik zostawić na 10 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Potem wyjąć na kratkę, by ostygł. Nie wyjmować z tortownicy!
- Wystudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
- Wylać czekoladę na wierzch sernika i od razu ułożyć na nim owoce.
- Po ok. 15 minutach sernik jest gotowy do podania.
Sernik zgłaszam do konkursu "Tajemnice doskonałego sernika"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.