niedziela, 29 grudnia 2019

Pingwiny - przekąska imprezowa

Tę uroczą przekąskę wypatrzyłam latem na Pinterest. Zmieniłam wersję z obserwowanego pina na wegetariańską, zmieniając "szaliczki". Zwlekałam z jej wykonaniem, bo wydawało mi się, że będzie z nią sporo pracy. Tymczasem okazało się, że jest banalna w przygotowaniu. Jest wygodna w podaniu, bo pełni rolę koreczków, do których nie potrzeba żadnego talerzyka ani sztućców. Żałuję, że dzieci zazwyczaj nie lubią oliwek, bo byłaby świetna do podania na dziecięcym przyjęciu.




Składniki:



opakowanie mozzarelli mini
wydrylowane czarne oliwki (2 razy więcej niż kulek mozzarelli)
marchewka
wykałaczki
ewentualnie szczypiorek


  1. Marchew obrać i pokroić na talarki grubości ok. 2-3 mm.
  2. Z marchewek wyciąć niewielkie wycinki kół.
  3. Duże oliwki naciąć wzdłuż, ale nie przepoławiać!
  4. W nacięte oliwki włożyć kulki mozzarelli.
  5. W większe otwory mniejszych oliwek włożyć wycinki z marchewek.
  6. Na wykałaczki wbijać kolejno małe oliwki, mozzarellę w większych oliwkach i resztki talarków marchewek. Odpowiednio przekręcić główki i torsy pingwinów.
  7. Między główki i torsy pingwinów można włożyć zapętlone zielone szczypiorki, które będą ogrywać rolę szalików dla przemarzniętych pingwinów 😉




4 komentarze:

  1. Moja córka lubi oliwki, przepis faktycznie łatwy - a przede wszystkim ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczęściara - u mnie oliwki jadają tylko dorośli; polecam wypróbować :)

      Usuń
  2. piękne koreczki te zabieram sobie, na pewno zrobię, uwielbiam mozzarelle i oliwki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Dzioby polecam zrobić odwrotnie do tych na zdjęciach - szerszą częścią do środka oliwek. wtedy dzioby będą wyglądały bardziej naturalnie.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.